На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Работим 4 дни в седмицата заради пазарна криза Недостигът на хора намалява инвестициите и забавя ръста на икономиката

По-високи заплати може да върнат емигрантите

По-кратката работна седмица и въвеждане на роботи в производството може да се отразят благоприятно на пазара на труда. Това се посочва в най-новия доклад на консултантската компания Colliers International, който се отнася за пазара в ЦИЕ-6 (Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и България). Много ниските нива на безработица, емиграцията и развитието на сектора на услугите създадоха сериозен недостиг на кадри в държавите от ЦИЕ-6, пише в анализа.

Наличието на кадри е най-важният фактор за компаниите при определяне на техните бизнес планове и потенциал за експанзия в региона. Ако проблемът с недостига на кадри не се разреши, в дългосрочен план се очаква да настъпи успокояване на растежа на БВП, забавяне на икономическото развитие и вероятно намаляване на частните инвестиции в региона. А това ще се отрази негативно и на търсенето на бизнес имоти в региона.

Въвеждането на по-кратка работна седмица се предлага все по-често от икономисти, учени и бизнесмени.
Въвеждането на по-кратка работна седмица се предлага все по-често от икономисти, учени и бизнесмени.

През юни безработицата в България падна до рекордно ниското ниво от 5,7%. Като една от причините за това е, че всяка година населението на намалява с около 50 хил. души, или колкото един средно голям град, заради емигрантите, които търсят по-високи заплати в чужбина. Недостигът на кадри е най-големият проблем пред редица предприятия в страната.

Марк Робинсън, специалист проучвания ЦИЕ в Colliers International, обяснява: “Обикновено, когато икономическият цикъл достигне до етап, в който са налице ниски нива на безработица, следва забавяне на развитието. То е свързано с ръст на безработицата, в резултат на което балансът на пазара на труда се възстановява. Този механизъм води до икономически затруднения, които са еднакво нежелани за политиците, бизнеса и сектора на недвижимите имоти”. Пазарите с недостиг на работна ръка е добре да инвестират в автоматизация, пише в анализа на компанията.

Автоматизацията повишава продуктивността, като намалява броя на необходимите работници. Признаците за това вече са видими в Германия, където има примери за преминаване към 28-часова работна седмица в компании от автомобилната индустрия. В посоката, в която върви Германия, могат да тръгнат и държавите от ЦИЕ-6.

Завръщането на работещите от Западна Европа е друг вариант за решаване на проблема с недостига на кадри, пише в анализа. През 2016 г. 500 хил. граждани на ЦИЕ-6 са емигрирали към държави от Западна Европа. Ако заплатите бъдат повишени те може да се завърнат.

Привличането на имигранти от бившите руски републики, може да подпомогне пазара на труда в ЦИЕ-6, пише още в анализа. Именно този вариант се предпочита от работодателите у нас като през лятото в хотелите на морето работят много украинци. В същото време българки стават камериерки в Гърция и страни като Холандия.

 

От практиката

Свършват задачите си за 32 часа

Всяка година между май и септември всички 54 служители на базираната в Чикаго компания за онлайн приложения Basecamp работят само 4 дни, или 32 часа от седмицата. През останалата част от годината компанията е със стандартно работно време от 5 дни. “Това е достатъчно време, за да се свърши страхотна работа”, казва съосновятелят на Basecamp Джейсън Фрийд. “Работенето на 50-60-70 плюс часа не е необходимо. Щом трябва да се работи 50-60-70 плюс часа, значи има проблем с ръководството”, смята той. Философията на Basecamp резонира в заключенията на скорошно проучване, според което продължителното работно време е вредно за физическото и психологическото здраве на служителите, посочва в. Financial Times. Според данните интензивната работа вреди на кариерното развитие, тъй като извънредните работни часове и натовареността действат непродуктивно, намалявайки качеството на свършената работа.

 

Новатори

Милиардери първи лансират идеята

Лари Пейдж
Лари Пейдж

Да минем на 3-дневна работна седмица. Тази идея лансира преди години един от най-богатите хора – мултимилиардерът Карлос Слим Елу. “Трябва да отговорим на промените в цивилизацията, да реформираме трудовите отношения. Решението е: да работим по-малко време, но до по-късна възраст”, заяви той. Днес хората живеят по-дълго, здравето им е по-крепко. Производителността на труда нарасна, има излишъкът на работна ръка. Затова работната седмица не бива да превишава 3 дни, а на хората трябва да се даде възможност да се пенсионират по-късно, заяви Карлос Слим Елу. Той въведе този начин на работа в неговата компания “Телмекс”.

“Концепцията, че хората трябва да работят като луди, за да посрещнат нуждите на обществото, е напълно погрешна”, коментира преди години и съоснователят на Google Лари Пейдж. “Прекарваме прекалено много време да се трудим за неща, които не ни трябват”, заяви той. Един от начините да се промени този погрешен начин на живот е чрез “координирани действия за намаляване на работната седмица”, изтъкна Пейдж.

 

Учени в Китай обмислят

В офиса или завода само от понеделник до четвъртък

Трябва да се включат държавните учреждения

02-02-newАкадемията за обществени науки на Китай публикува доклад, според който жителите на страната, в стремежа си да преуспеят и да подпомогнат икономическото развитие на държавата, на практика са престанали да си почиват. Учените отправят препоръка до 2030 г. работната седмица в страната да стане 4-дневна, а продължителността на почивните дни и официалните празници да се увеличи.

В доклада на Академията се отбелязват негативните тенденции служителите често да работят от 9 часа сутринта до 9 часа вечерта шест дни седмично. Постоянната ангажираност и необходимост от присъствие в офиса са принудили китайците вече да не отделят време за личностно развитие и за общуване с приятели и семейство, което в бъдеще може да доведе до появата на умствени заболявания.

Експертите са на мнение, че 36-часовата работна седмица ще доведе до по-висока работна ефективност, а също и до формиране на по-благоприятна среда за щастието на нацията. Учените смятат, че първият етап от прехода към 4-дневна работна седмица би могъл да бъде реализиран в периода 2020-2025 г. За целта е необходимо държавни учреждения, предимно от района на Източен Китай, пилотно да въведат новото работно време.

 

Увеличението за година е с близо 9%

Средната заплата нарасна до 1119 лв.

3429 лв. основно възнаграждение за депутатите

Средната заплата за страната нарасна с 8,95% за година и през юни е 1119 лв., обявиха от НСИ. Най-много са нараснали възнагражденията на IT специалистите. Средната заплата в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” се е увеличила с 18,7% до 2752 лв.

За първи път работещите в сектора “Финансови и застрахователни дейности” и в “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” получават едни и същи заплати – средно 1880 лв. Но заплатите във финансите нарастват със 7,1% за година, докато в енергетиката – само с 2,3%. На четвърто място по заплати с 1780 лв. на месец са работещите в добивната промишленост.

Средната заплата в обществения сектор е 1143 лв., а в частния е 1112 лв., соча данните на НСИ. Основното възнаграждение на депутатите нараства с 84 лв. и става 3429 лв. Причината за това е, че депутатите взимат по 3 средни заплати за обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Но депутатите имат право на допълнителни разходи в размер на две-трети от основната си заплата, които са предназначени за плащане на сътрудници и консултанти. Основното възнаграждение на председателите на парламентарни комисии става 4629,15 лв. Заплатата на министрите нараства до 4457,7 лв., а на председателя на парламента и на премиера – до 5314,95 лв. Основната заплата на президента, без да се броят добавките за стаж, става 6858 лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Даааа, нямало работници – дай да плащаме по 700 – 800 лв. – пък после нямало работници. Хората не са изкупители за слабата бизнес култура на родния бизнес…

  2. Аз съм на 1300 лв. нето месечно и ще напускам, не се издържа вече 12 часа работа на ден, 4,5 дни седмично /едната седмица 5 работни дни, другата 4 работни дни/! Постоянно повтарям на работодателите си да търсят още хора, че не се справяме, но поради алчността им, те не го правят! Скоро ще си работят сами!

  3. Средната заплата нарастнала….. Едно е да взимаш 1200 лева,а съвсем друго е 3429 лева. Повечето фирми от частния бизнес са на минимална заплата от 510 лева и 12 часово работно време. За каква заплата средна у нас става въпрос ?!

  4. Абсолютно вярно – масово сме на 510.00 уж вали по 50-100 на ръка но не е вярно. Работното време е 12 часа, което прави поне 180 тв и часа за не повече от 600 лева. Частен хотел. Къде ги тези високи заплати не знам. А съм с магистърска степен.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.