Русия завежда граждански дела срещу фейсбук и туитър заради законите за местните данни

Кметът на Свищов стана зам.-председател на Организацията за управление на Дунавски туристически район

Патриарх Неофит: След като се уточнят подробностите за името на Македония, ще придвижим и църковния въпрос (СНИМКИ)

Шофьор уби пешеходец и избяга край Стара Загора 

Полицията търси крадци на дървесина и цветни метали в Горнооряховско Образувано е едно досъдебно производство

31-годишен мъж е арестуван за убийството на 60-годишен в град Димово

Две коли се удариха и задръстиха движението преди Враня Трима души са леко пострадали

Масови кражби на телевизори в Търновско

Простихме се с легендата Иван Вуцов

Дерменджиев пред „Труд“: „Левски“ няма да има проблем с лиценза

24 месеца затвор за водач, убил дете на пътя Апелативен съд – Бургас потвърди ефективната присъда

Тираджия удари жена на ГКПП-Кулата и избяга

Маскирани отмъкнаха оборота на газостанция в Перник

Кметът инж. Мердин Байрям: Община Върбица строи болница и училище

Арестуваха мъж, отвлякъл тримесечно бебе в Лом

Работна група ще обсъжда цената на нощния труд Искането на синдикатите за чувствително повишение на ставката предизвика напрежение в тристранката

Снимка: Пламен Стоименов

Намерението на МТСП е още в началото на следващата година да създаде работна група с участието на социалните партньори във връзка с идеята за увеличаване на минималната цена на нощния труд. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Идеята е в рамките на тази работна група да се дебатират всички въпроси, свързани с трудовото законодателство, заплащането на труда и колективното трудово договаряне. „Въпроси, които се поставят в дневния ред, наложителни са за решаване, но не се постига съгласие, когато бъдат дискутирани поединично“, добави министърът.

Именно темата за повишаването на добавката за нощен труд, която от 11 години е 25 стотинки, предизвика най-сериозно напрежение на заседанието, след като работодателите се противопоставиха, а вносителите от КТ „Подкрепа“ реагираха остро. За да запази диалогичния тон, социалният министър Бисер Петков предложи още в началото на следващата година ще направи работна група, в която кани представители на всички страни за общ разговор върху Кодекса на труда.

Репликата му разгневи президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който излетя предсрочно от заседанието, вбесен заради отказа днес да се постигне съгласие около промяна на ставката в съответната наредба. Манолов обвини властта, че е раздала на кого ли не какво ли не през тази година, а на хората, които са си го изработили, е отказало да плати.

„Това, което ни предлага в момента министърът на труда и социалната политика, е нищо да не се случи. Защото вече няколко пъти този разговор го водихме, с експерти, конкретни числа и предложения. Така че, когато на нас ни се казва – „Още от другата година ще направим работна група“, ни казват: „Трай, коньо, за зелена трева“, изригна и Ваня Григорова пред медиите в МС.

На брифинга вицепремиерът Марияна Николова обясни, че са били разгледани три точки по предварително определения дневен ред, както следва. „Точка първа – проект на постановление на МС за изменение и допълнение на наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, внесен от министъра на труда и социалната политика. С проекта на постановление се предлагат промени, произтичащи от приетите вече промени в Закона за семейни помощи, с които се въвежда месечна помощ за децата с един или двама починали родители. Проектът на постановление е подкрепен от БТПП, КРИБ, Съюз за стопанска инициатива и КНСБ. Не се подкрепя от АИКБ, БСК и КТ „Подкрепа“.

По точка втора от предварително определения дневен ред, а именно проект на постановление на МС за определяне на нов размер на минимална работна заплата за страната за 2019 г., отново внесен от министъра на труда и социалната политика. Двете синдикални организации подкрепят проекта на постановление, с който се предлага размер на минималната работна заплата от 560 лв., считано от 1 януари 2019 г.“, посочи тя. По думите й работодателските организации не подкрепят проекта на постановление на МС, като всяка от страните ще представи своите аргументи.

„По точка три от предварително определения дневен ред – предложение на КТ „Подкрепа“ за актуализиране на минималния размер на допълнителното трудово възнаграждение по чл. 8 от наредбата за структурата и организацията на работната заплата (заплащането на нощния труд – бел.ред.), внесено в национален съвет за тристранно сътрудничество на 4 октомври 2018 г. Предложението се отнася до заплащане на допълнителното възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0,5% от основната работна заплата. От работодателските организации не подкрепят направеното предложение“, каза още тя.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Трай коньо за зелена трева,ако се отнасяше за депутатчетата ни веднага да се е вдигнала ставката и то отдавна.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.