Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Разследват корупция при доставки за ВВС Дружеството “Балкантел” е изпълнявало поръчки на НЕК, АЕЦ “Козлодуй”, “Булгартрнасгаз” и др.

Д-р Димитров гръмнал Плъха при самоотбрана (обзор) 2 г. условно за лекаря от Пловдив, застрелял крадец

Правят проучване за контрабандата на горива При алкохола няма проблем за бюджета

7 години от атентата на Летище Бургас Посланикът на Израел Ирит Лилиан: Силата на живота е по- силна от тази на разрушението

Граждани почетоха паметта на Васил Левски в София (СНИМКИ)

Брюксел иска мониторинг за всички страни членки на ЕС

Избиват и диви прасета заради чумата Само горски ще стрелят в районите на огнищата

„Работник и колхозничка” трябвало да бъдат голи 130 години от рождението на най-известния съветски скулптор Вера Мухина

Монументът “Работник и колхозничка” е висок 24 метра и тежи 75 тона.

Художничката била смятана за неблагонадеждна в СССР

Сто и тридесет години от рождението на най-прочутия съветски скулптор Вера Мухина (1889 – 1953) се навършиха днес. Световна известност й носи 24-метровата статуя “Работник и колхозничка” – “образец на монументалното изкуство”, “идеал и символ на съветската епоха”, призната за “еталон на социалистическия реализъм”.

Паметникът “Работник и колхозничка” бил изложен за първи път пред павилиона на СССР на световното изложение в Париж през 1937 г. Френската преса го оценява като “най-великото произведение на скулптурата на ХХ век”, а Пабло Пикасо пише: “Колко красиви са съветските гиганти на фона на люляковото парижко небе”.

Мухина по време на работа.

Идеята за паметника пред павилиона е на архитекта Борис Иофан. Обявен е конкурс за композиция на мъж и жена със сърп и чук. Проектът на Мухина печели и е реализиран с една-единствена промяна: Политбюро иска телата, които Мухина смята да изобрази голи, да бъдат “облечени”.

Височината на монумента е 24 метра, тежината – 75 тона, направен е от неръждаема стомана с електрозаваряване. Единственият аналог в света по онова време е Статуята на свободата, но при нея са използвани нитове.

Десет години по-късно “Работник и колхозничка” по лично разпореждане на Сталин става емблема на най-голямото съветско киностудио “Мосфилм”. Днес е разположена пред входа на Всерусийския изложбен център в Москва.

Независимо от световната слава и многобройните ордени и звания Вера Мухина е смятана за неблагонадеждна от болшевишката власт. Тя е и дъщеря на милионер, преди революцията учи във Франция, сестра й е живее в чужбина, а мъжът й, лекарят Алексей Замков, през 1919 г. е арестуван по обвинение в белогвардейски заговор. В началото на 30-те години Мухина е изселена от Москва, а след парижкото изложение повече не й позволявано да пътува зад граница. До края на живота си, Мухина никога не получава поръчки за скулптури на Ленин или Сталин.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.