Работник от завода за отпадъци е починал след падане от стълба

Директорът на Завода за третиране на отпадъци Николай Савов е освободен от длъжност заради инцидент с общ работник, съобщи БНТ. Той е паднал от стълба, закаран е в болница "Пирогов" и в следствие на усложнения при операциите, е починал. Това каза днес на пресконференция в Столичната община кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя представи резултатите от проверка на Дирекция "Вътрешен одит" в Столичната община.

Кметът Фандъкова каза, че до провеждането на конкурс за директор на завода временно е назначен Николай Желев, бивш общински съветник от СДС, който е работил в завода.

Столичният кмет е назначила проверка за здравословните и безопасни условия на труд в завода. Фандъкова очаква от ресорния зам.-кмет Мария Бояджийска доклад за инцидента. "Поискала съм случаите, при които има пропуски в безопасните условия на труд да бъдат проверени от Главната инспекция по труда", каза кметът.

Тя съобщи, че е назначила още една проверка в завода за отпадъци. Тя е за постъпилите количества отпадъци на входа на завода и за цялата отчетност на тези количества. Тази проверка трябва да приключи до края на годината.

Кметът Фандъкова съобщи, че предстои да приключи проверка на общинското дружество "Чистота Искър".

"Почти всяка година правим проверка там и почти всеки път докладът се предава на прокуратурата. Този път няма да направим изключение", каза кметът. Проверката е за сключени договори за външни услуги и готовността на наличната техника на дружеството. На този етап е установено, че договори, които общината сключва с дружеството по т.нар. ин хаус процедури, са превъзлагани на други фирми. Ще поискам прокуратурата да установи до колко допустимо и законно е това, посочи кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България