Работници от изгорелия завод във Войводиново: Пожарът не е умишлен

Близо 300 човека остават без препитание

в завода за преработка на месо в село Войводиново ще остави без препитание близо 300 души. В завода няма синдикална организация, но експерти от КТ "Подкрепа" вече консултират работниците за техните права, информира БНТ.

Над 40 часа е отнело на огнеборците потушаването на огъня, но все още има тлеещи участъци и достъпът до предприятието е труднодостъпен. Окръжната прокуратура започна разследване дали пожарът е възникнал умишлено или в резултат на техническа повреда.

Според служителите на завода, инцидентът не е умишлен, а става въпрос за нещастен случай. Работници се надяват банките да помогнат на собственика.

"Работодателят не е закъснял и един ден плащането , от 8 до 5 си работим, но сега 300 души остават на улицата", разказа Вакрил Запрянов, служител в завода.

"Безспорно е, че след тази трагедия и липса на работни места, трябва да се пристъпи към процедура, засягащи трудови правоотношения на работниците. Важното за всички служители е, че има право да получат обезщетение, трябва и да подадат документи в бюрото по труда. Безспорно не е леко на работодателя, но той трябва да вземе предвид и проблематиката на тези хора", коментира лидерът на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев.

По думите му,  хората са търсили помощ в бюрото по труда, а представители на ръководството са консултирали някои от тях. Кръстев сподели, че офисът на КТ "Подкрепа" е отворен за безплатни консултации и съвместно с бюрата по труда ще започнат процедура по търсене на работа за всички ощетени от пожара.

Телефонът за връзка с КТ "Подкрепа" е 032631820, а Атанас Кръстев прикани всички служители да дойдат на среща, като обеща да се опитат по всички начини и механизми да помогнат на работниците.

Коментари

Задължително поле