Работодателите искат преброяване на "зелените" организации

Вредно е всеки важен проект у нас да се атакува, заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов

Не можем да допуснем почти всеки инвестиционен проект да бъде атакува от т.нар. еколози, измислени едни групи, създадени нарочно, за да пречат. Едни са финансирани активно от наши конкуренти отвън, за да спират развитието, а другите са просто рекетьори, които работят на принципа за това да обжалват, ако не получат финансиране за определени свои проекти. Това заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов по време на представяне на приоритетите на работодателските организации за 2019 г.

Не може една месарница да обжалва един интерконектор, от който държавата зависи стратегически или чужда медия – Дойче Веле, да дава акъл как да се развива курортът Банско. Лошото е, че наши медии услужливо тиражират тия "съвети". Не може да допуснем в Африка да събират подписи – „Спасете Пирин", защото били против втория лифт, ами те не знаят къде се намира България, камо ли Пирин, но се подписват и ги дават на нашите депутати и те ги приемат. Това за нас е престъпление, каза още Иванов.

Заради това работодателските организации ще искат преброяване на "зелените" организации.

Евгений Иванов коментира още, че ¼ от фирмите у нас имат предимство - не плащат данъци, защото са в сивия сектор. По думите на Васил Велев от АИКБ няма как изцяло да няма сива икономика, но да е поне дял от 10-15%.

Сред най-важните приоритети на работодателите за годината са реформите в енергетиката и решаването на наболелите проблеми за бизнеса - осигуряването на кадри, болничните, осигурителната тежест и най-вече борбата със сивата икономика.

Васил Велев допълни, че ще искат и реконструкция на трудовите договори и осигурителната тежест. А именно да бъдат записани две суми в договорите - преди и след удръжките. Спрямо осигуровките те предлагат и да се разделят 50/50 със служителя, но само при положение, че заплатата му е по-висока и се увеличи.

Коментари

Задължително поле