„Лудогорец“ продължава в Европа и напролет!

Дневен хороскоп на Алена за петък, 13.12.2019

На 13 декември 2019 да почерпят

Външният министър на Македония: Езикът ни има свое историческо развитие и е признат от лингвистите

НСО за блъснатото дете: При вина на служителя ни ще бъдат предприети всички законови мерки

Румен Радев: От върховенството на закона зависи българите да вярват в държавата си

Цвета Караянчева събра бившите председатели на парламента в навечерието на Коледа

Започна рекултивиране на сметището на Пазарджик

„Канал Истанбул” ще бъде решен на търг Трасето между Черно и Мраморно море ще е 45 км

Автомобил на НСО е ударил 14-годишно дете

Вицепрезидентът: Възможност за достоен живот дължим на хората с увреждания

Американският Сенат прие с единодушие резолюция, признаваща арменския геноцид

Стачка спира междуградските автобуси

Пентагонът с бюджет за 738 млрд. долара

“Матрицата 4” с премиерна дата Участва и Нийл Патрик Харис

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Работодателските организации очакват ръст на средната работна заплата и през 2019 г. Това обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на брифинг в Министерския съвет, където се проведе среща на синдикалните и работодателските организации при премиера Бойко Борисов.

„Много е важно диалогът да дава решения за добро развитие на икономиката, защото когато икономиката е добре, има по-добро заплащане за нашите служители. През последните две години имаме двуцифрен ръст на средната работна заплата. Очакваме тази тенденция да се запази и през следващата година – в това се обединихме всички работодателски организации“, каза Домусчиев.

Това означава, че заплатите в предприятията, в които има добра добавена стойност, ще растат значително. Но ще растат заплатите на специалистите, на хората, които искат да работят, на тези, които имат необходимите знания и умения, посочи председателят на КРИБ.

Продължаваме да считаме, че основният проблем в България за още по-значителен ръст в заплащането е образованието. Затова е продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри. Защото когато имат един добър специалист, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата“, заяви Домусчиев.

Той посочи, че най-големите опасения на работодателите са протестите в страната, които блокират ключови пътища.

Очакваме двуцифрен ръст на средната работна заплата догодина с 12-15%, потвърди председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор. „Добрите новини в бюджета за увеличението на доходите касаят 1/6 от работещите българи. От тази гледна точка подчертах, че двуцифреният ръст на средната работна заплата – 12-15% за следващата година по наши разчети, би трябвало да даде отговор на два въпроса – доколко справедливо разпределяме допълнителния растеж на БВП, който очакваме следващата година, и как реагираме на растящите цени на основни стоки и услуги“, каза Димитров.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че съществените въпроси не трябва да се коментират само от политическите партии, а във формат тристранно сътрудничество.

„По тази причина по покана на премира Борисов днес се състоя среща, на която бяха обсъдени всички социално-икономически въпроси – доходите в публичния и частния сектор, мерките, които трябва да предприеме държавата, за да гарантира на бизнеса работна сила, теми в сферата на енергетиката, които останаха недоразвити и ще има среща и другата седмица“, посочи Дончев.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Под натиск работодателите обещават, въпроса е да се тушира недоволството от доходите, на майките се даде оставката, бензина тръгна надолу. Звучи ми нещо като: “ Тати ще ми купи колело, ама друг път“- от български игрален филм от времето на Тато.
    Няма как да мине господа, трусове и оставки предвиждам и колкото по-навреме, толкова е по-голям шанса на ГЕРБ да е първа политическа сила. Нещата вървят към Велико народно събрание, промяна на Конституцията и президентска република.И ако политолози, социолози и агенции за изследване на общественото мнение и подобни не смеят да го кажат гласно за да не загубят пари от възлагането на проучвания, правят лошо услуга на работодателя си.

  2. И кои социални придобивки обещаха да орежат…

  3. МРЪСНИ ГЕРБДЖИЙСКИ ПОДЛАГЯРИ И ЧОРБАДЖИИ-ИЗЕДНИЦИ…

  4. Обещанията да си ги сложат отзаде.Ако имат доброто желание, да започват от днес. Иначе никой няма да се връзва на лъжите им.

  5. Като вдигнат БРУТНАТА заплата и данъка върху нея-и обещанието е изпълнено.Вижте обаче на снимката,погледите на двамата синдикални лидери !

  6. Как да си вдигнем чостата заплата.??? Има начин.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.