Работодатели от Банско масово търсят да наемат украинци и молдовци за новия зимен сезон

Работодатели от Банско масово търсят украинци и молдовци за работа в сферата на туризма , за да окомплектоват персонала на хотелите си и заведенията за предстоящия зимен сезон. Това стана ясно от срещата, която организира Регионалната служба по заетост в Банско с местни работодатели. Над 20 предприемачи се явиха при специалистите от службата, за да разберат какви са законовите изисвания за наемане на чужденци.

„В момента ни атакуват посреднически фирми, които ни предлагат украинци и молдованци, но имаме притеснения дали тези фирми са законни или измамнически. Как да ги отсеем, попитаха работодателите. Те от дългогодишен опит знаят,че има и доста работници, които почват работа уж сериозно, обучат ги, а сетне изчезват. Затова в Банско собствениците на хотели и заведения са си направи „Трудова карта“, в която описват всички сезонни работници преминали през тях. Когато тръгват да наемат хора те си обменят информация за тях,защото се оказва,че общо взето между морето и планината целогодишно циркулира един и същи персонал. Сега обаче чули добри думи от колегите си по Черноморието за украинците.

„Те са работливи, съвестни искат да се обучават и затова ще предпочете такива работници. Нашите също са добри, но са дефицит.Просто в бранша българските кадри намаляват в сектор туризъм., казаха работодателите. Освен това украинците и молдованците се навивали да работят здраво за 700 лева заплата плюс осигурен подслон и храна, докато българите се мръщели на тези условия и предпочитали да работят извън България, споделиха опита си работодателите.

На срещата със служителите по заетостта се разбра,че процедурата по изготвянето на пакетите за разрешителни документи за работа на чужденци ще могат да се подават вече и в местните бюра по труда. Чиновниците обещаха за 15 дни да излизат разрешителните и да не се бавят. Онези, които взимат украинци за три месеца, няма да плащат такси. Но за по-дълъг период на работа, работодателите ще трябва да внасят по 400 лева такса за един работник.

През летния сезон на морето са работили общо 3600 украинци. Част от тях сега ще дойдат в Банско.Най-много се търсят сервитьори, готвачи, камериерки, домакини. До момента заявените за бранша свободни работни места са около 600. Но голямото наемане започва обикновено през ноември месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България