Работодатели от Варненско готвят протест заради скъп ток от ТЕЦ Варна

Работодателите във Варненския регион отново са в протестна готовност. Причината този път е цената на електроенергията, която ще произвежда ТЕЦ „Варна”. От ТЕЦ-а са изпратили предложение до КЕВР за цена от 195 лева за мегават час.

Цената, предложена от ТЕЦ-Варна е в пъти по-висока от нормалната на пазара, коментира по Радио Варна Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал. Според него, собственикът на ТЕЦ-а ще получава от държавата около 17 милиона левв на година, за да поддържа студен резерв, без всъщност централата да работи:

"Претенциите ни са, че включването в схемата за студения резерв, както и желанието за включване, евентуално, на регулирания пазар на електроенергия на тази цена е появатана поредния привилегирован производител на електроенергия, който иска да продава ток без да прави каквото и да е, просто чрез няколко документални хватки да си осигурят един хубав приход".

Даниел Папазов, който е управител на фирмата, закупила ТЕЦ-Варна е запознат с претенциите на работодателите, но е отказал да ги коментира

Коментари

Задължително поле