Равната обувка разболява тялото

44-4Станислава Събева завършва Медицинския колеж в София със специалност “Медицинска козметика” и “Химия” в Пловдив. Започва заниманията си в бюти сферата преди 11 години, а днес е собственик на медико-естетичен център в столицата, в който всички работещи са с медицинско образование. Станислава е първият организатор на курсове по медицински педикюр в България, на които специален гост и инструктор е корифеят в тази област и водещ световен подолог - Андрей Кучерявих.

Какво е подология? Какви рискове има пред стъпалата?

Подологията е медицинска наука с поле на изучаване стъпалото на човешкия крак, промените и болестните процеси в него, които настъпват с годините или вследствие на ред други парични. Процентът на хора с проблемни стъпала е висок, почти всеки среща подобен проблем през живота си.

Рискове според възрастта и типа натоварване.

Неудобните обувки, неправилната походка, продължителното статично натоварване на краката и прекаленото наднормено тегло създават риск за ускорено износване на ставите, което от своя страна води до един от основните проблеми на ходилото, именно плоскостъпие, известно още с турското си название “дюстабан”.

Както косата, кожата и нокътната плочка се променят с годините при възрастните, така функциите в организма се забавят и се получават патологични изменения в ходилото. Това неизбежно води до проблеми, които не са изключение и при младите. Проблемите предимно се дължат на носенето на неудобни обувки от ранна възраст - това не само се отразява неблагоприятно на стъпалата, но и на цялата костна система.

Модерните “балеринки” - тип пантофка, са неподходящи заради изключително равната подметка от началото до края на обувката. От друга страна, продължителното ходене на високи токове води до увреждане на гръбначния стълб поради изместването на центъра на тежестта на тялото върху предната част на ходилото. При бременните проблемът със стъпалата идва от това, че организмът качва доста килограми за кратък период от време, а при хората с униформи - полицаи и военни - от продължително носене на затворени и тежки обувки. Често младите спортисти имат проблеми с ходилата поради травми, като това най-вече се наблюдава при гимнастичките и балерините.

Недостатъци на подологията в България

Заниманието с подология изисква скъпо и специализирано оборудване като в стоматологичен кабинет, особено щом клиентите са възрастни хора, за които е необходим стол с електрически механизъм с цел улеснено сядане и ставане. Това е голямо вложение в апаратура и развитие, което в България липсва.

В Европа съществуват редица специализирани центрове по подология, докато у нас единственият подобен център е във Варна - клиника, в която лекарите дерматолози се занимават с това. На наша територия липсват и специалисти, които са строго профилирани в тази насока. Често това са хора, които се занимават с маникюр, педикюр и сами за себе си решават да се развиват допълнително, а нивото на тези процедури е изключително ниско у нас. В повечето случаи педикюрните столове са част от общ салон, в който са свити в най-тесния и далечен ъгъл. Липсата в България на добри специалисти е поради дефицита на добри школи. Във Франция и Русия има специални институти за обучение в тази сфера, където едноседмични курсове и съответно некачествено обслужване няма, високите познания за хигиената на стъпалата и внимателното извършване на стерилизацията са задължителни, следователно кабинетите по педикюр на тези места не са един от основните причинители на гъбични заболявания.

Станислава организира обучение, на което се разглеждат видовете патологии на стъпалото според ставите, според кожата и ноктите, както и причините за всички видоизменения на ходилото или какви са рисковете за хора с други заболявания.

При диабетиците например е нарушено кръвосъсирването и при едно срязване има вероятност за много големи кръвотечения, при тези хора рискът е голям, затова не е препоръчително да се работи с остаряла техника, а само и единствено с електрическа.

За обучението на Станислава като модели използват хора с възможно най-големите усложнения, за които процедурите са безплатни, а облекчението на болките - безценно; така курсът се превръща в социална акция за десетки възрастни хора от старчески домове. Първоначалната практика е върху купчина картофи, като курсантите почистват и изрязват в определена форма картофите само и единствено с цел да не се навреди на крака на пациента, след което всеки работи и върху човек.

 

Внимавайте при избора на салон

44-3Ходилото има различни функции - основната е “мек амортисьор” при ходене, затова Станислава Събева препоръчва да отделяме нужното време да се грижим за него. Ето някои от нейните съвети:

1. Не чакайте обостряне! Хората най-често се ориентират за болката по това колко ги боли.

2. Ходете боси по пясък максимално дълго време, това е най-доброто самолечение.

3. Полагайте грижа за ходилата, това не само облекчава болката, но и пречи на допълнителното й изостряне.

4. Купувайте подходяща дерматокозметика - само такава, която се продава единствено в аптеки и е разположена на отделни специализирани щандове.

5. Често проблемът на хората е в неправилната употреба на правилна козметика.

6. Купувайте ергономични обувки, които създават комфорт, или такива, при които петата да бъде леко повдигната, за да попада тежестта на тялото в правилните точки.

7. Консултирайте се със специалист, ако редовно носите високи обувки.

8. Трябва да сте наясно, че услугите са на различно ниво - не всяка дама, завършила курс за педикюрист, е способна да бъде такъв.

9. Внимавайте с избора на салон и спазването на хигиена в него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл