Радан Кънев разкри "партийни назначения" на ГЕРБ в "Чистота"-та в Пловдив

Снимка: Архив

Подалият оставка след пълния провал на последните парламентарни избори лидер на ДСБ Радан Кънев се появи в сряда в Пловдив, за да съобщи заедно с местните си съпартийци "скандални разкрития", свързани с общинско предприятие "Чистота".

Според данни, съобщени от лидера на ДСБ-Пловдив Йордан Иванов, в периода 1 януари 2011 г. до 15 август 2016 г. 1183 от общо 1210 назначения в ОП "Чистота" са направени в нарушение на закона и не са декларирани в Агенцията по заетостта. "Това са назначения на партиен принцип, правени на тъмно и заради които системно е нарушавано българското законодателство, за да може ръководството на комуналното предприятие да назначи кадри, на чиито глас управляващите разчитат по време на избори", декларира Йордан Иванов.

"След като се стигна дотам и чистачките да се предлагат от ГЕРБ, смятайте докъде сме я докарали", коментира "скандалните цифри" лидерът на "Нова република" Радан Кънев. Според ДСБ общинските предприятия в Пловдив са се превърнали в център за скрито купуване на гласове чрез партийни назначения с парите на данъкоплатците.

Хората на Радан Кънев под тепетата настояват кметът на Пловдив Иван Тотев да поиска оставката на директора на ОП "Чистота" Иван Стоянов и да представи справка дали процедурата при назначения в другите общински предприятия е нарушавана.

Директорът на ОП "Чистота" Иван Стоянов прие спокойно "разкритията" на Радан Кънев и компания. "Готов съм да назнача веднага 250 кадри на ДСБ, ако успеят да намерят толкова желаещи да работят в пек, дъжд, студ и мраз на заплата от 460 лв. От 2011 г. щатът на ОП "Чистота" не е променян и е 788 души, от които 650 са чистачи и сметосъбирачи от ромски произход. Всяка година напускат средно по 250 души, които отиват на гурбет в чужбина, и търсим нови, като сме принудени да назначаваме хора, уволнявани поне по 2-3 пъти заради остра липса на желаещи", коментира инж. Иван Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика