Радан Кънев: Сценарият на ГЕРБ и БСП няма да се състои

Радан Кънев

Лошата новина за ГЕРБ и БСП е, че нагласеният мач няма да се състои, това заяви във Велико Търново лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той подчерта, че предварително начертания от платени медии и социологически агенции сценарий за управление на ГЕРБ и БСП няма да се реализира, защото хората вече имат алтернатива. Кънев пристигна в старата столица заедно с доскорошния депутат Иван Иванов и бившия лидер на СДС Мартин Димитров. Заедно с тях днес беше и великотърновският бизнесмен Цветан Цветанов. Четиримата представиха вижданията си за новия надпартиен проект „Нов република”.

„Велико Търново през последните месеци е лоша новина за ГЕРБ и БСП, защото е пример, че дясното може да се самоорганизира и да излъчи алтернатива, може да излъчва фигури и далеч да надхвърля партийните рамки. Може да издига лидери от бизнеса и гражданското общество. Действително област Велико Търново даде модела на надпартийното обединение „Нова република”, сподели Радан Кънев.

По думите му новият проект е дело придимно на млади хора, които имат сериозна политическа биография, от която не се срамуват, а се гордеят. В тази връзка Радан Кънев намекна, че водач на листата във Велико Търново ще бъде Иван Иванов. Той не спомена името му, но обясни, че тук има силен мажоритарен кандидат.

„Аз намирам въпросът за водачеството на листата като риторичен. Нямам право да кажа повече от това, защото нямаме все още официален политически орган. Винаги съм казвал, че не трябва да се отрича естественото лидерство”, обясни Радан Кънев и даде отговор защо ДСБ и много от колегите му в „Нова република” вече не са съюзници на ГЕРБ.

„Всички ние сме търсили обединение и сме постигали единство, включително с ГЕРБ. Но всички, когато сме видели нарушени принципите, обещанията излъгани, ценностите погазени, сме имали силата да напуснем властта. А това е много по-трудно, отколкото никога да не си бил там”, сподели Радан Кънев. Той коментира също последните социологическите проучвания, които отреждат последното ямсто на ДСБ и несъстоялата се среща за бъдещо партньорство с формацията на бившия правосъден министър „Да, България”.

„Това което не се получи беше разговор с тях. Изразяваме съжаление и надежда, че едно такова неразумно решение не е последно. А за социолозите, вероятно последните 10 години са яли само дипломите си, а и гледам, че не се показват напоследък и пробутват други хора да приказват вместо тях. Социологическата измама, както и медийната измама са основните похвати за правене на корумпирана политика в България”, обясни още Радан Кънев. Той допълни, че в „Нова република” ще бъдат включени различни партии и формации, но отказа да ги назове. Кънев не пожела да каже и кои партии са искали да се включат в проекта, но са били отклонени. Относно работата на служебното правителство и гарантирането на честните избори той обясни, че в България има около 15 директори на Областни дирекции на МВР, които са плод между договорки на ГЕРБ и ДПС. По думите му от това дали служебното правителство ще сменя шефовете на полицията и областните управители по места, ще стане ясно и дали има желание за провеждане на честни избори.

„Това са хората, които Борисов назначава, а Пеевски оставя или Пеевски назначава, а Борисов оставя. Тези хора носят основна отговорност за опъването на чадър за купуването на гласове. Машинното гласуване също е един от важните инструменти за фалшивото преброяване. Вие знаете, че се купуват цели комисии.”, сподели Кънев и обясни, че са подали жалба в съда срещу решение на ЦИК, че на изборите ще има едва 500 секции, в които ще се гласува машинно. Делото е насрочено за утре.

Лидерът на ДСБ също изрази недоволството си от днешно постановление на Министерството на образованието, според което вече няма да се изплащат пътните на учители, които се придвижват от градове до населени места с над 5000 жители.

„Това е много ключово за Велико Търново. Това означава, че учителите, които живеят във Велико Търново и пътуват към Горна Оряховица и Лясковец няма да им покриват разходите. Съответно образованието в Г. Оряховица и Лясковец е поставено на много сериозен риск от към качество на преподаване”, обясни Радан Кънев и подчерта, че от „Нова република” ще настояват за увеличаване на доходите в образованието според постигнатите резултати от учителите.

Мартин Димитров определи „Нова република” като единствена дясна алтернатива. Според него общественото мнение е като врящ котел, а по думите му хората очевидно не искат ГЕРБ.

„Тоест ако ние не бяхме направили „Нова република”- оставаше само ГЕРБ. Точно това изграждаме- единствената дясна алтернатива. За всички, които не искат ГЕРБ да ги управлява” сподели Мартин Димитров. Той обясни също, че в политиката са важни първите 100 законопроекта и сподели, че се гордее с промените срещу монополите.

„Гордеем се също, че намалихме таксите за юристконсулт. Другите приказват за това, а ние го направихме. Ние сме направили нашите първи 100 законопроекта. Това ни отличава от другите. Ако нашите мерки бъдат приети икономиката на страната ще расте с 5-6 процента на година. Което за 4 години означава нарастване на доходите с 50 процента”, обясни Мартин Димитров. По думите му само България не е забогатяла през последните 10 години след приемането на страната в ЕС. За това той хвърли вината върху ГЕРБ и БСП.

„Традиционно левите правителства в България финишират обикновено с фалити, кризи и режим на тока. Ние предлагаме развитие. Абсолютно съм убеден, че сме най-неудобните. Към нас ще бъдат концентрирани атаки от ГЕРБ, БСП и всички монополисти. Ще ви дам един пример. Намаляване на законната лихва. Нямаше лихвар, който да не ни звънна и да каже колко страшен бил нашия закон. ГЕРБ спря законопроекта на второ четене. Такива неща показват кой се бори срещу монополите”, допълни Димитров.

Доскорошният депутат Иван Иванов обясни, че винаги се е борил за антикорупционни мерки и подчерта, че е работил в полза на предприемчивите хора в България. Той каза също, че всички могат да очакват голяма изненада от „Нова република”, включително във Велико Търново.

„Никога не съм делял хорат от РБ на отделни партии. Винаги съм се стремил да представлявам моралните хора. Това което постигна РБ в управлението обаче не е това, което съм очаквал. Надявам се, чрез „Нова република”, истински десните хора да получат своето адекватно представителство”, обясни Иванов. Той и колегите му поясниха също, че със сигурност „Нова република” ще влезе в парламента. Зад думите им застана и бизнесменът Цветан Цветанов, който се обърна към всички предприемачи във Велико Търново.

„Не ви ли омръзна да плащате данъци и те да потъват. Аз се гордея с хората, които представляват „Нова република”, каза още Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика