Радев: България ще насърчи инвеститорите, които носят добавена стойност за икономическия растеж и развитието на обществото

България е готова да насърчи инвестициите в проекти, който имат добавена стойност за българската икономика и за развитието на обществото. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с представители на Американско-централноевропейската бизнес асоциация (АСЕBA), съобщават от президентството. В първата за изминалите 14 години мисия на АСЕBA в България участват едни от най-големите компании от САЩ в сферата на информационните технологии, отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни.

По време на срещата президентът подчерта преимуществата на страната ни като част от общия пазар на ЕС, ключовото разположение в Югоизточна Европа, изграждащите се енергийни и транспортни коридори, свързващи ни със съседните региони, атрактивното данъчно облагане и квалифицирана работна ръка. Държавният глава открои също така стратегическото партньорство на България и САЩ в сферата на сигурността и отбраната, в борбата с тероризма и в правосъдието и призова за увеличаване на нивото на икономическия и инвестиционен обмен между двете държави.

„Премахването на визовите ограничения за българските граждани, пътуващи в САЩ, е фактор, който несъмнено ще улесни комуникацията между бизнеса и ще допринесе за развитието на търговския обмен“, подчерта още Румен Радев. Държавният глава добави, че страната ни изгражда редица икономически зони и през последните години се утвърждава като център за развитие на информационните технологии в нашия регион, което е добра предпоставка за привличането на повече образовани млади хора.

Представителите на бизнеса посочиха, че редица компании от САЩ са инвестирали в България и техният успех е пример за повече американски фирми да изберат страната ни за установяване на производствени мощности, за технологичен обмен и търговия. Представени бяха и различни идеи за модернизация на Въоръжените сили на България, за сътрудничество във фармацевтичната промишленост, земеделието и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България