Радев за жертвите на комунизма: Поклон пред паметта им

В нашата история отворените рани и незатворените страници все още са много. Това заявява президентът Румен Радев по повод Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари. Радев отправи кратко послание във Фейсбук.

„Като държавен глава споделям убедеността, че единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни. Всяка невинна жертва заслужава нашата почит.
Поклон пред паметта на жертвите!“, написа още президентът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Да , 27 г. ни занимават с жертви, включитоелно много от тях измислени.Целта е ясна- оправдаване на пладнешкото разграбване на държавата! Само през 1993г парламента гласува 150 мил. лева за жертви! Кога ще се направи ден за жертвите на прехода??

 2. Да , 27 г. ни занимават с жертви, включително много от тях измислени.Целта е ясна- оправдаване на пладнешкото разграбване на държавата! Само през 1993г парламента гласува 150 мил. лева за жертви! Кога ще се направи ден на жертвите на прехода??

 3. А нещо за жертвите на демокрацията? И тоз подлога кат предишния…

 4. Ей много знаете вие боклуци долни. Прадядо ми в Белене са го съсипали защото е бил офицер в царската армия. И той ли е бил измислен бе Пешко?

  1. Съдейки по теб, вероятно е бил изрoд заслужил гърча и изолацията. И явно е било недостатъчно. Както флинт по долу казва, фактът, че е бил царски офицер не е достатъчно основание за репресии.

 5. Надявам се, да дойде ден и да се сетим колко хора бяха жертвани по време на така нар. „преход към демокрация“. Колко невинни хора бяха принудени да напуснат дом и родина, за да търсят препитание в чужбина!

 6. Ало , модераторите , защо не пускате коментара ми ? Не съм използвал никакви обиди, лъжи , нецензурни думи .

 7. Абсолютно СЪГЛАСНИ с Петър, Коментар и Гражданин:) Напълно споделяме мнението им. А Румко празидентин пак се изложи, удобно забравяйки какво той лично дължи на т.нар. “мракобесен“ режим. Къде си взе образованието без пари, колко плащаше за храна в студентските столове, транспорт, почивки и пр.- Румко забрави, че е роден 62-63 на миналия век:))) Неблагодарността е един от най-черните грехове и се наказва най-тежко. Тоя изглежда нема да е по-добър от плевко-лакомията/лизач на мръсни подметки. Та кога ще честваме “празника“ на жертвите на “демохрацията“. Тъй като и ние сме такив, а и много наши роднини и приятели искаме да знаем датите, за да се подготвим. Може да го направим всяко 2 число на всеки месец, докато изгоним гнилажа, подобен на румко. Да не забравя, че излага с поведението си и възрастните си родители и децата си.
  С уважение Обединени – жертви на“ демохратичния“ преход от последните 26 г.

 8. Флинт не се ядосвай:) И при нас е така, но понякога се разсейват и ни хммм “допускат“:)

 9. Модераторите , тоя cornholio пише „боклуци долни“ , а вие сте го пуснали .Защо не пускате моя коментар , в който му отговарям ? Това означава , че го толерирате , а мен цензурирате – защо?

 10. Увисналия , до 1960 г . в квартала в София , в който живеех , общувах с деца на двама царски офицера – с едното дете бяхме съученици , а другото беше съседско . И двамата бащи – царските офицери си живееха кротко и спокойно и никой не ги закачаше за нищо . Така , че самият факт „царски офицер“ не е бил аргумент за вкарване в Белене , а нещо друго – я активна антидържавна дейност , я криминална такава .

 11. Явно модераторите не пускат коментара ми за лъжата на Цачева за убийството на криминалнопроявения й дядо .

 12. Да, флинт е прав. Ние също имаме такива приятели. Дядото им е бил един от най-богатите фермери в София. Почти цялото сегашно Младост е било негови ягодови, малинови полета. Много хора са работили за него.. След 9 септември 1944 г вместо да го опандизят за експолатация на 1000 бедни българи, те само му взеха земите и построиха 1000 жилища за българите (вместо да си ги приберат за себе си както направиха “демохратите“от преходя:)) На дедкото обаче му оставиха 3 етажна къща с огромен двор в центъра на София + вила в Боровец и още едно малко къще в София:) Щерка му, или майката на френдовете ни, никога не е работила и след развода й се издържаше и то доста добре, като продаваше злато, останало от тате й:))) и защо комунетата не са му го взели? Румко празидант да отговори или 80 г му родители да отговорят. Нали те го възхваляваха колко честен, почтен, скромен и неалчен било синчето им:) И даже не лъжело и не се борело за високи/незаслужени заплатки:)

 13. През ноември 1943 г. на конференцията в Техеран „Тримата големи” решават да бъде потърсена отговорност от виновните за разпалване и водене на Втората световна война. Това намерение впоследствие заляга и в т. 10 на Потсдамската декларация от 26 юли 1945 г., предвиждаща „сурово правосъдие над военните престъпници”. На Лондонската конференция, проведена от 26 юни до 8 август 1945 година, СССР, САЩ, Великобритания и Франция приемат „Лондонското споразумение“ („Нюрнбергска харта“, неразделна част към което е Уставът (статут) на Международния военен трибунал. Според установената международна практика държавите-победителки винаги налагат своята воля на победените страни, като тяхната воля се ползва със статута на императивно международно право без съобразяване с националните законодателства и без право на оспорване. Така става и след Втората световна война. Член 5 от Парижкия мирен договор от 1947 г. също задължава със задна дата България да задържи и предаде на съд лицата, извършили, заповядали или съдействали за извършването на военни престъпления или против мира и човечеството. Правораздавателната дейност на Народния съд в България получава изричното потвърждение и от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 год. в Лондон. Потвърждение дава и декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 год. и Женевската конвенция от 1949 год. за защита на жертвите от войната.

 14. Да припомним, че през 1987 г. в класацията на ООН по индекс на човешкото развитие социалистическа България беше на 27 място между 130 държави в света. Безпристрастна оценка за политиката на управлявалите тогава България!

 15. “Правораздавателната дейност на Народния съд в България получава изричното потвърждение и от споразумението на четирите Велики сили от 8 август 1945 год. в Лондон. Потвърждение дава и декларацията на Общото събрание на ООН от 11.12.1946 год. и Женевската конвенция от 1949 год. за защита на жертвите от войната.“ Изключително ценна информация, Браво на Донев. Ние това не го знаехме. Излиза, че радев и правителство защитават и са на страната на индивиди, извършили престъпления срещу човечеството.. Разбира се това не ни учудва, виждайки как се отнасят към собствените си сънародници последните 26г. Тези са просто садисти и мизантропи. Ако не ги махнем, жална ни майка:(

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.