Радев за нарушенията във финансирането на кампанията му: Има празнота в законодателството

Румен Радев

Президентът вижда опит за политизация на армията в промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

Преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес.  Това заяви пред български журналисти във Варшава президентът Румен Радев в отговор на въпрос за предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които въвеждат изискване за изслушване в Комисията по отбрана към Народното събрание на офицерите, предложени за удостояване с висши офицерски звания, преди разглеждане на кандидатурата им от Министерски съвет.

Радев предупреди, че съществува риск реализирането на тези промени да отслаби президентската институция.

"Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху Българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали“, каза държавният глава.

Помолен да коментира констатациите в доклад на Сметната палата, според които Инициативният комитет, издигнал кандидатурата му, е набрал повече средства след края на предизборната кампания и има неразплатени задължения към доставчици, Румен Радев заяви: „Ще се запозная с този доклад. Там ангажиментът е на инициативния комитет. Доколкото знам, има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях и второ - мисля, че трябва да се поставят в равни условия партиите и Изборния кодекс, когато става въпрос за срокове и водене на самата кампания“.

По думите на държавния глава е необходимо да бъдат поставени в равни условия партиите и инициативните комитети по отношение на сроковете и воденето на предизборна кампания.

В отговор на въпрос за очакванията на президента към работата на новата парламентарна комисия за проучване на избора на нов боен самолет, президентът изрази надежда процесът за модернизация на Въоръжените сили да не бъде възпрепятстван. „Все още не съм наясно как ще работи тази комисия и какви механизми и методика ще използва. Нека заработят и да видим какъв ще бъде техният подход. Надявам се тази комисия да не бъде спирачка за проектите за модернизиране на Българската армия“, призова Румен Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика