Радев награждава Бар-Зоар със „Стара планина“

Официалната церемония ще се проведе през юли

Изследва темата от 23 години

Президентът Румен Радев ще награди с орден “Стара планина” първа степен израелския политик и историк, с български произход, проф. Михаел Бар-Зоар на официална церемония през юли, научи “Труд”.

Признанието на държавния глава е за заслугите за развитие на двустранните отношения между България и Израел и за популяризирането на темата за спасените български евреи по време на Втората световна война.

Професор Михаел Бар-Зоар емигрира от България в Израел през 1948 г., когато е на десет години. Историкът е два пъти член на израелският парламент Кнесет, а авторските му книги включват биографични и исторически изследвания.

Професор Бар-Зоар изследва темата за българските евреи през последните 23 години. Бар-Зоар пише своята книга за спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война - “Извън хватката на Хитлер” през 1998 година. Книгата излиза на български, английски и на френски език, както и на иврит. Тази година бе пуснат и нейният втори тираж на български език озаглавен “Спасението”.

От 1999 година Бар-Зоар, заедно със зам.-председателя на Израелско-Българският институт Яков Джераси, организира Национален конкурс за есе в гимназии из цялата страна по темата за спасените от България евреи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България