Радев: Най-голямата цел е младите в България и РС Македония да не се мразят

Снимка: Булфото

България има най-голям интерес от европейската интеграция на нашите съседи. Това заяви президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза, който е на двудневно официално посещение у нас.

Радев обаче подчерта, че на разширяването на ЕС не трябва да се гледа механично. "Това не е спринт, при който трябва да финишираме в точно определено време, това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес", каза държавният глава.

Президентът отново изтъкна в отговор на въпрос за европейската интеграция на Република Северна Македония, че най-важната задача е възстановяването на пълноценния диалог на всички нива между София и Скопие.

На въпрос дали Скопие изпълнява изискванията, Радев каза, че има цял списък от формални изисквания, на които трябва да се отговори, но заяви, че най-голямата цел е младите хора в двете страни, когато паднат границите, да не се мразят, да бъдат отворени един към друг, да се ползват с уважение и с разбирателство.

"Това е най-голямата цел, по която работим", каза президентът Радев и посочи, че е поставил задача на служебното правителство да мислят възможно ли е да съберат заедно младите хора от двете страни.

Вместо да изплащаме мерки просто, за да държим туризма жив, нека държавата да даде пари на тези хотели, които ще поемат пълната издръжка на деца, ученици от България и Република Северна Македония, предлага Румен Радев. Той е отправил това предложение към президента Стево Пендаровски по време на съвместното им посещение в Рим.

Румен Радев изрази надежда, че това ще бъде важна стъпка и тя ще отвори вратите на двете страни към устойчиво, стабилно бъдеще, в което ще имаме приятелство не на документи и декларации, а реално приятелство и уважение между хората от двете страни на границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика