Радев наложи вето върху възстановяването на стария ВСС (обзор)

Изборите за ВСС винаги са били плод на договорки между политическите партии. Те дори не се захванаха с това, чакат да мине ротацията. Отделно от това главен прокурор остава Борислав Сарафов, а нов главен трябва да бъде избран от новия ВСС.

Депутатите могат да отхвърлят президентското вето 

Налице е пренебрегване на върховенството на Конституцията

“Широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите на 1 февруари преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс”, заявява президентът Румен Радев по повод наложеното от него вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. Според него това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

В мотивите си Радев припомня, че с последните изменения и допълнения в основния закон Висшият съдебен съвет бе реорганизиран чрез разделянето му на два съвета - съдийски и прокурорски, а правомощията на главния прокурор и на прокуратурата бяха силно редуцирани.

Въпреки поправките в основния закон, още няма избран нито състав на съвета, нито постоянно действащ главен прокурор. Затова набързо бяха гласувани нови поправки, с които сегашното положение бе удължено.

Сега следва приетите вече поправки да се върнат за ново обсъждане в парламента. Депутатите могат да отхвърлят президентското вето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика