Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Световният бронзов медалист Антъни Иванов избра плувния басейн в Благоевград за подготовка за шампионата в Гърция

Еди Рама: Изказването ми за общ президент на Албания и Косово беше извадено от контекста

Прокуратурата предаде на съд Кирил Принца

Отнеха 2 кг злато на циганка баячка Държавата води дела за имущество за над 3 млн. лв. на Маринови от Долни Дъбник

Застрахователи осъдени да платят 128 000 лв. обезщетение на ранено дете

Радев на въпрос на “Труд”: Евентуален служебен кабинет ще се занимава само с подготовка на изборите

Снимка: Архив

Ако аз назнача служебно правителство, то ще се занимава само с подготовката на парламентарните избори. Това заяви ген. Румен Радев на въпрос на “Труд” по време на брифинга в НДК след края на изборния ден.

“Ще взема всички необходими мерки да не се занимава с политика. Вие знаете дори какви програми политически се приемаха от някои служебни правителства. Трудна задача, но ще имам непрекъсната връзка и диалог със служебния премиер и министрите, за да не се отклоняват от основната задача – подготовката на едни честни избори”, увери Радев.

По отношение на служебния кабинет Радев обясни, че по-рано от 22 януари, няма отношение към това. „По-скоро нямам правомощия. Ако се стигне до необходимост от съставянето на кабинет, трябва да бъде назначен от г-н Плевнелиев. Това е негово задължение“, заяви Румен Радев.

Той приветства президента Плевнелиев за изразената от него позиция и за отправената покана за разговор. “Това наистина е една държавническа позиция“, коментира Радев. Той заяви, че ще се отзове на поканата му и ще отиде при него.

На журналистически въпрос той каза, че според него Бойко Борисов е държавник, но последните му действия не кореспондират с тази роля. “Истинският държавник трябва да може да надмогва егото си и да бъде готов да споделя властта”.
“Той не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира”, добави Румен Радев.

По отношение на санкциите срещу Русия той заяви, че тази политика е основен ангажимент на правителството, но това не означава, че президентът на Република България не трябва да търси диалог с своите колеги с ЕС, а и с Русия. Радев подчерта, че вече много държави са се обявили за отмяната на тези санкции. „Президентът, който представлява Република България в международните отношения, трябва да бъде активен и ще бъде такъв. Ще работя тясно с правителството за реализацията на тази политика по отмяна на санкциите и както казах с колегите от ЕС“, заяви Румен Радев. В своята предизборна кампания новият вече президент на САЩ заяви недвусмислено, че ще работи за един по-задълбочен диалог с Русия. Това дава надежда, голяма надежда за мирно уреждане на конфликтите и в Сирия, и в Украйна”, коментира той.

“Няма да приемем покана от ДПС за общо правителство”, заяви Корнелия Нинова на питане от медиите. В рамките на този парламент БСП няма да участва в никакви конфигурации за управление на страната, поясни тя.

Според Нинова, Борисов е превърнал личната си загуба в проблем на страната.

“Съзнавам ясно своята отговорност заедно с г-жа Йотова и разбирам, че това е началото на най-важната мисия в моя живот – да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България, в която да има единение, надделяващо омразата и разделението от миналото. Нашата родина трябва да бъде дом за всички“ ,заяви още Радев.

По думите му различията са богатството ни, а духовността, солидарността и гордостта са нашата спойка. „Можем да вървим напред, само ако вярваме в себе си. Вярвам във вас. Тази победа е обща за всички нас, които обичаме България и не се страхуваме от бъдещето. Помня думите си, помня, ангажиментите си, и ще ги отстоявам. Продължаваме заедно“, заяви Радев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Браво Ген.Радев – Г-н Президент!
    Най-после истински сериозни изявления,от сериозен човек .който ръководи нещата
    а не те него.
    Успех,и ако наистина останеш такъв ,бъди сигурен че ще имаш сериозна,стабилна подкрепа от този момент и докогато е необходимо.

  2. “Той не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира“ – на Борисов не му трябва да си представя – той РАБОТИ с партньори, които не може да контролира. Засега не виждам особено разминаване между това което говори и това което прави. Дали ще е така при Радев – остава да видим. Дано да успее да бъде независим – както се изкара по време на кампанията.

Отговорете