Радев на въпрос на "Труд": Евентуален служебен кабинет ще се занимава само с подготовка на изборите

Ако аз назнача служебно правителство, то ще се занимава само с подготовката на парламентарните избори. Това заяви ген. Румен Радев на въпрос на "Труд" по време на брифинга в НДК след края на изборния ден.

"Ще взема всички необходими мерки да не се занимава с политика. Вие знаете дори какви програми политически се приемаха от някои служебни правителства. Трудна задача, но ще имам непрекъсната връзка и диалог със служебния премиер и министрите, за да не се отклоняват от основната задача - подготовката на едни честни избори", увери Радев.

По отношение на служебния кабинет Радев обясни, че по-рано от 22 януари, няма отношение към това. „По-скоро нямам правомощия. Ако се стигне до необходимост от съставянето на кабинет, трябва да бъде назначен от г-н Плевнелиев. Това е негово задължение“, заяви Румен Радев.

Той приветства президента Плевнелиев за изразената от него позиция и за отправената покана за разговор. "Това наистина е една държавническа позиция“, коментира Радев. Той заяви, че ще се отзове на поканата му и ще отиде при него.

На журналистически въпрос той каза, че според него Бойко Борисов е държавник, но последните му действия не кореспондират с тази роля. "Истинският държавник трябва да може да надмогва егото си и да бъде готов да споделя властта".

"Той не може да си представи, че ще работи с някого, когото няма да може да контролира", добави Румен Радев.

По отношение на санкциите срещу Русия той заяви, че тази политика е основен ангажимент на правителството, но това не означава, че президентът на Република България не трябва да търси диалог с своите колеги с ЕС, а и с Русия. Радев подчерта, че вече много държави са се обявили за отмяната на тези санкции. „Президентът, който представлява Република България в международните отношения, трябва да бъде активен и ще бъде такъв. Ще работя тясно с правителството за реализацията на тази политика по отмяна на санкциите и както казах с колегите от ЕС“, заяви Румен Радев. В своята предизборна кампания новият вече президент на САЩ заяви недвусмислено, че ще работи за един по-задълбочен диалог с Русия. Това дава надежда, голяма надежда за мирно уреждане на конфликтите и в Сирия, и в Украйна", коментира той.

"Няма да приемем покана от ДПС за общо правителство", заяви Корнелия Нинова на питане от медиите. В рамките на този парламент БСП няма да участва в никакви конфигурации за управление на страната, поясни тя.

Според Нинова, Борисов е превърнал личната си загуба в проблем на страната.

"Съзнавам ясно своята отговорност заедно с г-жа Йотова и разбирам, че това е началото на най-важната мисия в моя живот – да работя за сигурна, благоденстваща и мирна България, в която да има единение, надделяващо омразата и разделението от миналото. Нашата родина трябва да бъде дом за всички“ ,заяви още Радев.

По думите му различията са богатството ни, а духовността, солидарността и гордостта са нашата спойка. „Можем да вървим напред, само ако вярваме в себе си. Вярвам във вас. Тази победа е обща за всички нас, които обичаме България и не се страхуваме от бъдещето. Помня думите си, помня, ангажиментите си, и ще ги отстоявам. Продължаваме заедно“, заяви Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика