Радев: Не бива да противопоставяме членството в ЕС и прагматичните отношения с Русия

Най-голямото предизвикателство за Европа сега е да запази своето единство, след като гражданите на ЕС са загубили доверие в институциите на общността. Това казва новоизбраният президент на България Румен Радев в интервю за австрийската агенция АПА, цитирано от БТА.

Пред медията Радев казва, че не приема да бъде окачествяван като приятелски настроен към Русия.

"Това е прекалено опростено - като проруски ме определят тези политически сили в България, които подклаждат безпочвени страхове, че страната щяла да излезе от Европейския съюз и НАТО", каза той.

"Аз съм генерал от НАТО и през целия си живот съм работил за това България да бъде силен и активен член на алианса", допълва Радев, подчертавайки, че не иска да противопоставя членството на България в ЕС и "прагматичните" икономически отношения с Русия.

Новоизбраният президент на България Радев не иска да затваря и вратата за Турция. "В отношенията с Турция ключовата дума е сигурност. Турция е наш съсед и важен партньор", заявява той. ЕС и Турция все повече се раздалечават, но по думите му "това напрежение не може да продължава вечно", защото никой няма полза от него.

В същото време Румен Радев посочва, че "не бива да позволяваме Турция да държи мигрантите като коз в ръката си".

Радев настоява за по-голяма европейска солидарност и подкрепа за България срещу "пробуждането на неоосманизма" в турската външна политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия