Радев не бил длъжен да иска съгласие за премиер

Може да отхвърля и кандидати за министри

Президентът не е длъжен да пита хората от “домовата книга” дали са съгласни да приемат поста премиер. Ако се спре на някого той трябва да приеме, ако не иска да става министър-председател, начинът за отказ е да напусне заеманата длъжност. Това обясниха пред “Труд news” конституционалисти.

На въпрос защо предишния път, когато Димитър Главчев се оказа единственият от домовата книга, който може да стане служебен премиер е искано съгласие, юристите отговориха, че тогава все още не е имало ясна уредба. В последствие бяха направени промени в няколко закона, които регламентираха какво се случва с приелия да изпълнява функциите на министър-председател. В законите за БНБ, за Сметната палтата и за омбудсмана бе записано, че се прекъсва изпълнението на другата дейност. Това означава, че служебният премиер може да се върне на мястото, което е заемал, преди да отиде на “Дондуков” 1. Единствено на председателя на НС се прекратяват правомощията като депутат.

Конституционалисти коментираха, че държавният глава не е длъжен да приеме предлаганите му имена за министри от кандидата за служебен премиер. Възможно било той да отхвърля кандидатури, без да е длъжен да се мотивира. По тази тема основният закон не казва нищо, категорични са юристи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика