Радев обявява кога ще връчи мандата утре сутрин, подкрепи Орбан в мисията му за мир

Още утре сутрин, връщайки се в България, ще обявя своето решение кога ще връча мандата.

Това съобщи пред придружаващите го във Великобритания медии президентът Румен Радев, където пристигна за четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност.

"Нашата политическа система е тежко заболяла. Скалпелът е в ръцете на избирателите, минавайки през избори, заяви още Радев.

Той е на мнение, че е необходимо да се проведе пълноценна предизборна кампания, която не може да се случи през месец август.

"Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат", каза още той.

Държавният глава не отговори на въпроса коя ще е партията, която ще избере за третия мандат.

По-рано днес ПП-ДБ обявиха, че няма да могат да реализират втория мандат и ще го върнат веднага на президента, за да не бавят процеса.

По време на форума той е провел серия двустранни срещи, сред които и с унгарският премиер Виктор Орбан. След разговорите с унгарския премиер Радев за пореден път призова да се търси край на конфликта в Украйна чрез дипломация.

"Вярвам, че на тази война е крайно време да бъде сложен край и въпросът не е просто в предоставянето на оръжия и боеприпаси. Трябва да разберем характера на тази война. Основният фактор - това са хората и най-сетне трябва да го разберем. Ако продължаваме да водим същия стил война със същата интензивност, ще стигнем до момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. И тогава, ако не продължим да подкрепяме Украйна, ще компрометираме международното право и ценности. Но ако продължим да я подкрепяме - как, ще изпратим хора ли? Това е абсурдно. Колкото по-бързо се използва дипломация за разрешаването на военните конфликти, толкова по-бързо ще избегнем тази политическа и морална криза", заяви Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика