Радев прати ППДБ да събират мнозинство (обзор)

Държавният глава изтъкна, че Петков и Атанасов имат 39 депутати, а за част от идеите им трябват поне 160 гласа

Президентът напомни на акад. Денков, че чл. 99 от Конституцията третира съставяне на правителство, а не законодателна програма

ППДБ предлагат пакет от закони

Президентът Румен Радев прати ръководството на парламентарната група на ППДБ да събират мнозинство, вместо да се занимават с предложения за спешни законодателни инициативи и назначения в регулаторите. Срещата на “Дондуков” 2 бе по искане на ППДБ, които в неделя съобщиха, че са изпратили писмо до държавния глава, в което настояват за двумесечна отсрочка на връчването на мандата. Времето им било необходимо за борба с корупцията чрез закони и за дългоочакваните промени в регулаторите.

На “Дондуков” 2 се появиха Кирил Петков, Николай Денков Божидар Божанов, Надежда Йорданова, Катя Панева и ген. Атанас Атанасов.

“Предлагаме нестандартно решение за излизане от кризата - пакет от законови предложения, с които да направим политическа крачка за разчистване на политическата система от корумпирани лица”, обяви Николай Денков. Той обясни, че са написали декларация, която ще изпратят на партиите в парламента, за да търсят подкрепа.

“Разбирам, че по-скоро ви трябва време за работа на парламента. Но чл. 99 от Конституцията третира единствено процедурата по съставяне на правителство, а не законодателната програма на парламента”, отговори Румен Радев.

“Вие имате 39 депутати, а за вашите идеи трябва мнозинство. За някои сигурно и квалифицирано мнозинство (2/3 или 160 гласа). Очаквам незабавно да предприемете стъпки по намирането на съответната политическа подкрепа в Народното събрание. В резултат от вашите действия и от реакцията на политическите сили аз ще реша кога ще връча втория мандат”, подчерта държавният глава.

Проф. Пламен Киров пред “Труд news”: Това е конституционен нихилизъм

Парламентарната група на ППДБ дълбоко са се объркали, тъй като не осъзнават в какво е същността на парламентарната форма на управление. Винаги когато има формиран нов парламент чрез преки избори, първият въпрос, който се поставя е за излъчване на правителство, което да бъде подкрепено от парламентарно мнозинство.

Програмата за управление на това правителство трябва да бъде подплатена със законодателство, което съответства на приоритетите в програмата за управление. Т. е. законодателната програма се определя от правителсвото и се подкрепя от парламентарното мнозинство, което е излъчило правителството. В момента ни се предлага точно обратният вариант - парламентът да си приема някакви закони, да си изработва някаква законодателна програма, без да е ясно кой всъщност ще управлява държавата.

Всъщност предложението на ППДБ е президентът да суспендира член 99-ти на Конституцията и да им даде крайно дълго време, в което те да реализират своите законодателни приоритети със своите 39 народни представители. Това е безочие, безобразие и конституционен нихилизъм, за да не го квалифицирам по-тежко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика