Радев пред представители на френския бизнес: Икономическият актив на България е в образованите млади хора

На среща с водещи компании в сферата на авиационната промишленост, земеделието и производството на храни и отбраната, президентът Румен Радев отправи покана към френския бизнес да насърчи индустриалното сътрудничество и технологичния трансфер със страната ни. „Това е реална възможност за осъществяването на взаимноизгодни партньорства, която ще бъде подкрепена от всички български институции“, категоричен беше Румен Радев. Това съобщиха от пресслужабата на държавния глава.

В срещата участваха представители на AIR France, Latecoere, Malterie Soufflet, Total, Nexter, Dassault Aviation, Thales, както и френският клон на Coca Cola.

България не е голяма по броя на своето население, а с качеството на младите хора и работната си сила, посочи президентът и припомни, че  българските младежи винаги заемат първите места на международните олимпиади по информатика и математика, а секторът на информационните и комуникационните технологии е сред най-бързо развиващите се у нас. Държавният глава посочи също така, че дълги години страната ни е била подценявана заради различни проблеми, но днес е член на Европейския съюз, което е фактор за политическа и икономическа стабилност и за привличането на повече инвеститори.

Като конкуретни предимства на България, Румен Радев открои ниския корпоративен данък, ниските разходи за установяване и производство, реформираща се дуална образователна система, стабилните макроикономически показатели и преди всичко качеството на работната сила. „Географското разположение на България осигурява достъп не само до общия пазар на ЕС, но и до пазарите на съседните региони“, отбеляза президентът и подчерта възможността летище София да се превърне в логистичен център за авиационен ремонт и поддръжка в Югоизточна Европа.

Според представителите на бизнеса страната ни е водеща по отношение на квалификацията на своите работници в региона на Югоизточна Европа. Те представиха пред българския държавен глава дейността на своите компании, както и намерението си за установяване на сътрудничество с български фирми или разширяване на своя бизнес в България. Предстои в страната да започне производство на части и компоненти за самолетната индустрия, изразени бяха намерения и за технологичен обмен и индустриално партньорство с български фирми в сферата на отбраната.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България