Радев реди четвърти кабинет

Президентът Румен Радев подготвя четвъртия си служебен кабинет откакто е на “Дондуков” 2, но този път екипът му следи щателно биографиите на министрите за двойно гражданство. От последните две служебни правителства общо четирима от министрите си направиха след това свои политически проекти.

На “Дондуков” 2 проверяват биографиите на бъдещите министри

В 47-ото Народно събрание няма как да се формира ново мнозинство, заявиха депутати пред “Труд”

Заместник ще смени Бойко Рашков

Проверяват биографиите и за двойно гражданство

Въпреки дадената от Конституцията възможност за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото НС, шефове на парламентарни групи и депутати от опозицията, с които репортерите на “Труд” разговаряха, дадоха да се разбере, че това не може да се случи. “Труд” установи, че паралелно с това, президентът Радев е започнал да реди служебен кабинет.

От “Продължаваме промяната” вчера обявиха, че няма да преговарят при никакви обстоятелства нито с ИТН, нито с ГЕРБ, нито с ДПС. Вместо нормален диалог с партиите с евроатлантическа ориентация, те предпочитат политическо рейдърство, категорични бяха бивши партньори на ПП от формацията на Слави Трифонов. Повод за твърдението им бяха изказвания на депутати от “Продължаваме промяната”, че ще продължат да водят разговори с отделни представители на ИТН. Т. е. опитите за пазарене на депутати на парче ще продължи.

В кулоарите на парламента се коментираше, че Кирил Петков е трябвало незабавно да подаде оставката на кабинета, след вота на недоверие, но той нямал намерение да бърза. Искал да спечели време, за да реди втори кабинет. От парламентарната му група казаха, че Петков ще получи първия мандат от президента, при завъртането на политическата рулетка, но признаха, че може да не е предложението им за премиер. Вариант било да номинират Асен Василев или героизираният паднал шеф на НС Никола Минчев. С упорството на ПП шансове за нов кабинет няма, пресметнаха народни представители от коалицията. Те коментираха, че Румен Радев вече реди четвъртия си служебен кабинет. В него Радев отново ще заложи на колега, който да оглави служебното му правителство. Този път за президентски довереник се е преборил Гълъб Донев, който бе служебен вицепремиер при Стефан Янев и министър на труда и социалната политика.

Този път екипът в президентството щял внимателно да пресява биографиите на бъдещите министри и следи за двойно гражданство, за да няма повторение на случая “Кирил Петков”.

Гълъб Донев е известен като социален експерт, но първата му диплома е от военновъздушното училище “Георги Бенковски” в Долна Митрополия и още от това време се познава с Румен Радев.

В новото служебно правителство няма да има място сегашният МВР министър Бойко Рашков, като за поста от вчера се спряга Венцислав Катинов, който е от дълги години в системата и е бил зам.-министър на МВР в служебните правителства миналата година.

За финансов министър се върти името на Любомир Дацов. Финансистът е бил зам.-министър на финансите и миналата година беше номинация на Слави Трифонов за министър на икономиката. Предимство е, че се ползва с добра репутация във финансовите среди.

Радев ще ползва бивши служебни министри и от кабинета “Герджиков”, като доскорошния шеф на “Булгаргаз” Николай Павлов, от когото се очаква да оглави отново министерството на енергетиката. Павлов е сред най-добрите български енергетици и от него Радев очаквал да реши забърканата от правителството в оставка тежка криза в сектора.

Христо Алексиев ще е отново служебен министър на транспорта. Името му нашумя покрай спасителната акция със заседналия кораб “Вера Су”, която се проточи повече от месец, но самият Алексиев твърдеше, че сагата с кораба край “Яйлата” ще се изучава в университетите.

За министър на отбраната е коментиран Николай Цонев, който беше военен министър по време на тройната коалиция, а миналата година бе за кратко в Надзорния съвет на държавния “Български ВиК холдинг”. Цонев беше освободен от поста си от служебния регионален министър Виолета Комитова, а по непотвърдена информация тя го е освободила, тъй като Цонев се опитал да купи софтуер за 26 млн. лв.

За МРРБ-министър се коментират две имена - на арх. Иван Шишков, който вече беше зам.-министър и главен архитект на район “Триадица” и на военния Валентин Граматиков, който влезе последен в екипа на Комитова.

Три биографии се оглеждат за министерството на правосъдието - на доц. д-р Наталия Киселова, на Иван Демерджиев, който вече беше служебен министър миналото лято и на депутата от БСП Крум Зарков. Кандидатурата на Киселова към момента изглеждала по-консенсусна, коментираха юристи. Но Зарков има натрупан опит в парламента и от известно време е изолиран от групата на Корнелия Нинова, тъй като е спряган и като вероятен следващ председател на БСП.

За министър на културата Румен Радев може да назначи Пламен Славов, който беше зам.-министър на печално известния Велислав Минеков. Със сигурност Минеков няма да попадне в състава на четвъртия служебен кабинет, но от януари тази година Славов е секретар на президента по духовност и култура.

Румен Радев обаче няма да разчита на всички свои секретари и съветници за разлика от конструкцията на служебните кабинети от миналото лято и към момента в процеса на отсяване на биографиите на служебни министри не участвали двама от съветниците на президента - Пламен Узунов и Николай Копринков. Те имаха активно участие в подбора на министри за двата служебни кабинета на Стефан Янев.

За министър на външните работи се спряга посланика ни във Великобритания Марин Райков. Според запознати, точно той е информирал президента Румен Радев за февруарската среща на Кирил Петков с Оливер Вархеи и паметната записка за РС Македония.

Сваленият премиер продължава да гази конституцията

Киро обеща оставка в понеделник, президентът не може да започне консултации

Предупрежденията на “Труд”, че Кирил Петков ще се мотае с оставката на правителството се сбъднаха. Първият свален с вот на недоверие премиер продължава да гази конституцията. Опитът му с двойното гражданство и декларацията с невярно съдържание остана ненаказан и Петков е окуражен, коментираха юристи в парламента.

Безгрижието му този път притеснява и президента, който твърдеше, че би искал да има повече министри като Кирил Петков.

От президентството вчера съобщиха, че Румен Радев ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, след като Кирил Петков подаде оставката на действащия кабинет в Народното събрание.

Оправдания от типа на: Петков е в Брюксел и затова не е депозирана оставка, са нелепи, категорични са конституционалисти. Въпросната оставка е буквално едно изречение По чл.89 от Конституцията подавам оставката на правителството и би могло да се напише и докато Петков пътува към летището, обясниха източниците ни. Освен това не се изисква да бъде внесена лично от премиера в деловодството на НС, т. е. може всеки куриер да я достави там.

Още преди седмица “Труд” писа, че от Министерски съвет питали “Дондуков” 2 веднага след вот на недоверие ли трябва да се подава оставка. Отговорът очаквано бил положителен. Но сваленият с вот на недоверие премиер очевидно има други планове.

От Брюксел Кирил Петков обеща, че в понеделник ще напише и депозира оставката на правителството в Народното събрание.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право: Оставката трябва да се подаде незабавно

Вече ще стана почти денонощие от гласуваното в Народното събрание недоверие на правителството. Министър-председателят Кирил Петков обаче все още не е подал оставката на Министерския съвет, както повелява чл. 89, ал. 2 от Конституцията. След като погази грубо основния закон, заемайки министерски пост при наличие на двойно гражданство, Петков отново демонстрира неуважение към конституционния ред в държавата. Оставката следва да се подаде незабавно след успешен вот на недоверие. След това Министерският съвет, в съответствие с конституционния принцип за непрекъсваемост на държавното управление, продължава да изпълнява функциите си до избор на ново правителство от парламента, респ. назначаване на служебно правителство от президента. Така че никакви посещения в чужбина или други задачи не могат да оправдаят протакането на подаване оставката. Конституционен нихилизъм!

Решение

ГЕРБ-СДС влизат в пленарна зала само за РСМ, бюджета и Плана за възстановяване

Втори ден парламентът не може да започне работа заради ината на “Продължаваме промяната”. Това разкриха пред “Труд” депутати от опозицията. Проблемът тръгнал от председателските съвети преди заседанието, на които от ПП настоявали на всяка цена да бъде избран нов шеф на парламента. ГЕРБ, ДПС и ИТН са категорични, че няма защо да се бърза и че това може да стане следващата седмица, когато изтича 14-дневният срок за избор на нов председател.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че ще бъдат в пленарна зала единствено по въпроси, свързани с Плана за възстановяване и парите от ЕС, както и за гласуването на бюджета. Третата тема, по която ГЕРБ-СДС са готови да участват в работата на парламента, е за РС Македония.

Това обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на нарочна пресконференция в Народното събрание.

Тя повтори, че ако се стигне до връчване на мандати, ГЕРБ ще го върне веднага. Тя обяви, че е възможно утре да се гледа френското предложение, а след това да се определи такъв дневен ред, който да е важен за българското общество.

Ти си премиер и се предполага, че не говориш глупости, пише и Георги Кадиев

Мария Захарова: За поражението си Петков не е обвинил само Батман и Жената-котка

Несвързаните обяснения на Кирил Петков за провала на правителството му получиха международен отзвук. Българският министър-председател обвини трима политици и руския посланик у нас за успешния вот на недоверие в парламента. “За мен беше чест да ръководя правителство, свалено от Борисов, Пеевски, Трифонов и Митрофанова”, повтори няколко пъти Кирил Петков, включително и в Брюксел.

Говорителят на министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова се пошегува с изявленията на Петков в Телеграм-канала си. “В списъка на виновниците за поражението на Петков липсват Батман и Жената-котка. Очевидно е уморен - говори колкото да се намира на приказка”, написа Захарова.

“Крайно нелепо изказване на премиера. Митрофанова е посланик на световна сила, която географски е най-близо до нас и от която най-много зависим. Да я обвиниш буквално в участие в парламентарен преврат срещу правителството са силни думи”, коментира във фейсбук и финансистът Георги Кадиев. “Ако наистина имаш данни за нейно участие, обявяваш я за персона-нон-грата и є даваш 24 часа да напусне. Иначе мълчиш, ти си премиер и се предполага, че не говориш глупости. Такива думи имат дълги последици”, посочи още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения