Радев: С Георге Иванов имахме тежък разговор, България е обезпокоена от ескалацията в Македония

За последните 4 месеца това е трета среща по между ни, което ясно показва нашия ангажимент да работим за задълбочаване на двустранните отношения. Това заяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг с македонския държавен глава Георге Иванов. Радев благодари на колегата си за участието на македонска военна рота на парада на 6 май в София.

Има нов дух в нашите отношения, който се основава на диалогичност, доверие, сътрудничество и приятелство, изтъкна Румен Радев. Той подчерта, че е необходимо засилване на работата на мултидисциплинарната двустранна комисия, както и работата по съвместните проекти.

С президента Иванов имахме тежък разговор. България е силно обезпокоена от ескалацията на политическо напрежение в Македония и от скъсването на отношенията между ключови държавни институции там. Обсъдихме смяната на името на Република Македония. Приветствам усилията за намиране на решение по този казус, защото това е важна стъпка по пътя към интеграцията в НАТО и ЕС на нашите съседи. Това е сложен процес, който поражда напрежение в Македония и Гърция, но е много важен за всички нас, коментира президентът Радев.

7545556

Когато става въпрос за нашето отношение към предложения вариант за име (Република Северна Македония - бел.ред), трябва да е ясно, че от формирането на Македония до днес нито едно българско правителство не е поставяло свои искания по отношение на името на Македония. Затова той не присъства в договора за приятелство и сътрудничество от 2017 г. и двустранното споразумение от 1999 г., припомни Радев.

Налице са географски и исторически фактори, които ни задължават да работим за изпълняването на договореностите между България и Македония, които трябва да придобият необратим характер, подчерта държавният глава.

Ние приемаме резултатите от преговорите за името между Гърция и Македония най-вече и доколкото те премахват пречките пред членството на Македония в НАТО и ЕС, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика