Млади архитекти проектират атракциони по света Увеселителните парковете са комбинация от спорт, забавление и здравословна доза адреналин

Прокурор Николай Цветков: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Радев: Трябва да поставим ясни цели и критерии за членството на Македония в ЕС Поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие, каза президентът

Това заяви президентът Румен Радев след консултативнатата среща относно позицията на България за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

„Приемането на Мекедония в НАТО и ЕС е важно и ние винаги сме го подкрепяли. Ние първи признахме независимостта на тази страна. Водено от тези съображения, българското правителство инициира подписването на договора за добросъседство, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите отношения и да им даде нова перспектива. Липсата обаче на конкретни срокове и условия в този договор доведе до драстично изоставане в неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Северна Македония“, каза Радев.

Въпреки огромните усилия на българската страна, съвместната комисия по историческите въпроси не постигна особени резултати. Поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие.

„При тези обстоятелства и при очакваното в средата на този месец решение за започване на преговори с Македония от страна на ЕС, постигнахме принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни критерии, които да защитят българския национален интерес и да станат задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС. Правителството се ангажира да формулира ясни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членството“, каза държавният глава.

По думите на Радев особено внимание трябва да се обърне на съдържанието в учебниците, на надписите в музеи и на паметни плочи и на позициите на обществените медии в Македония. Защото постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основният критерий за успешен преговорен процес.

Според Румен Радев, важно е да се очертаят и т.нар. червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметката на българската история и език. Важно е да се поставят и предварително открити условия, при неизпълнението на които да не се дава възможност за преминаване към следващите етапи на преговорния процес.

„Подобна позиция ще покаже зрелостта на България. Ще бъде и от полза за Македония защото ще внесе устойчивост в процеса на европейското присъединяване“, подчерта президентът.

На днешната среща поставих и въпроса за ер-полисинга (охрана на въздушното пространство – бел.ред.) над македонската територия. България трябва да се включи в носенето на тази отговорност. Затова нещо имаме и средства и възможности, посочи Румен Радев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.