Радикалната левица протестира срещу реформата на президента Макрон

Десетки хиляди поддръжници на френския крайноляв лидер Жан-Люк Меланшон, излязоха на демонстрация в Площада на Бастилията в Париж, за да изразяват недоволството си от трудовите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Това не са първите протести срещу реформите, които Еманюел Макрон прие. В последните седмици профсъюзите също се изправиха срещу плановете на президента да направи пазара на труда по-мобилен.

Оглавяваното от лидера на "Непокорна Франция" шествие потегли в ранния следобед с участието на активисти, дошли от цяла Франция. Френският президент, който няма намерение да отстъпи на натиска, официално парафира вчера пред телевизионните камери петте текста, променящи френския Кодекс на труда от над 3000 страници.

Реформата, която има за цел да направи по-гъвкав пазара на труда в страната, където безработицата е 9,6 на сто, улеснява някои от уволненията и позволява на компаниите да преговарят пряко със служителите, без участието на синдикати, по техните условия на труд.

Един от основните френски синдикати, Общата конфедерация на труда (Се Же Те - CGT), вече организира два дни на стачки и протести в цяла Франция на 12 и 21 септември. За 28 септември е насрочена демонстрация на пенсионери, а държавните чиновници ще протестират на 10 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа