Радичков, Дубарова и Дилов-баща влязоха в Двора на кирилицата

С уникален шамански ритуал беше открит паметник и на якутския писател Ексекулеех Елексей

Алеята на писателите в Двора на кирилицата в старата столица Плиска се увеличи с още четири личности - във вторник бяха открити паметниците на якутския писател Ексекулеех Елексей и българските творци Йордан Радичков, Петя Дубарова и Любен Дилов. Церемонията стартира с уникален шамански ритуал, в който участва не само якутската делегация, но зрелищният танц и заклинание увлякоха всички гости.

Сибирски шаман изпълни древния ритуал "Алгыс" около огън и после всички якути и българи се хванаха за ръце, докато водачът произнасяше магическите си слова.

Писателят Ексекулеех Елексей е потомък на виден шамански род и това провокира изненадата от страна на чуждестранната делегация, оглавена от зам.министъра на външните работи на Република Якутия Владимир Василев. Бюст-паметникът на Елексей бе открит от внучките му Лариса и Раиса Кулаковски. Той е изработен и дарен от народния художник скулпторът Афанасий Романов, който също дойде за откриването.

Паметникът на писателя Йордан Радичков е дело на неговия дългогодишен приятел проф. Емил Попов, който уважи събитието. Лентата бе прерязана от децата на известния творец - синът Димитър и дъщерята Розалия.

Паметникът на Любен Дилов е първият в Алеята на писател фантаст. Той е изработен от проф. Димитър Рашков. Развълнуван от оказаната чест го откри Любен Дилов-син.

Образът на нежната поетеса Петя Дубарова е изваян от скулптора Снежанка Стоянова. Елица Дубарова, сестра на поетесата, с голямо вълнение го откри за възхитената публика.

По традиция пред всеки от постаментите беше положена пръст от родното място на творците. Паметниците бяха осветени от отец Андрей. Гостите на тържеството се насладиха на уникални български и якутски музикални и танцови изпълнения.

Венци от Двора на кирилицата бяха положени пред всеки паметник, цветя поднесоха и Област Шумен, Общините Бургас, Каспичан, Горна Оряховица, Асоциация на българите по света, Генерално консулство на Русия в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България