зраел, САЩ, Германия, Италия и Гърция проведоха военни учения за борба с руските С-400

Половината учители излизат в пенсия

Съсипаха от подигравки певицата Андреа заради фотошоп Освен недостатъците по лицето си заличи и зърното

Министър Ангелкова в Кайро: Обмяната на опит и добри практики в сферата на дигитализацията ще допринесе за устойчивото развитие на туризма

Папата нахрани 1500 бедни и нуждаещи се

Нови 8 метроспирки готови през декември

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 ноември 2019

Кажете и за осъдените, протестирали срещу Гешев

Вълчица бежанка падна от куршум край Чипровци

Сорос обеща 750 млн. евро на Централноевропейския университет

Плевенско и Ловешко са заплашени от трайно безводие

Отнеха лицензите на 6 фирми за строителен надзор ДНСК е наложила и 300 000 лв. санкции

28-ата БГ експедиция на път за Антарктида Очаква се да се сдобием с нов изследователски кораб

Караянчева: Парламентът ще обсъди предложението да не се плаща първият ден от болничните

Маскиран наръга касиерка при грабеж на газостанция (обзор) Подозират наркоман или разорил се в близкото казино

Ради Найденов: Германската школа

За да не се връщаме непрекъснато назад, а да гледаме пред себе си, трябва да знаем, че ни трябва време и търпение, защото много от нещата се развиват последователно във времето. И да не се обвързваме само със злободневните си днешни проблеми, губейки погледа напред.

Думите са на новоназначения служебен министър на външните работи Ради Найденов от негово интервю от 2008 г., когато е посланик в Австрия. Констатациите му, уви, осем години по-късно продължават да са актуални. Несъмнено последователност и далновидност са фундаментални принципи в управлението на една държава. А и важни качества за всекиго – както за гражданите, така и (особено) за политиците и дипломатите. Наравно с безкористност и чувство за дълг. Но да не изпадаме в излишен патос.

Според официалната му биография Ради Найденов разполага с пълния набор от търсените качества, които на професионален език формулират клишето „дипломат от кариерата“. Роден в София през 1962 г., бъдещият външен министър носи името на дядо си, водещ политик от БЗНС от 30-те до 80-те години. Ради Найденов завършва столичната Немска гимназия през 1981 г. и две годни по-късно (вероятно след казарма) влиза в сегашния УНСС (ВИИ „Карл Маркс“), специалност „международни отношения“.

Промените от 1989 г. го заварват с магистърска диплома и първият му професионален стаж след завършване на университета е като външнополитически съветник в БЗНС. Noblesse oblige, както се казва. Две години по-късно Найденов преминава за кратко през Министерството на отбраната като експерт към управление „Сигурност и отбрана“.

От 1992 г. влиза в системата на външнополитическото ведомство с конкурс за младши дипломати, и е назначен в тогавашната дирекция „Западна Европа, САЩ, Канада, Израел“.

Предимството му във владеенето на немски език ще е и един от ориентирите в професионалната кариера на Ради Найденов. Първият му мандат зад граница е като трети секретар в посолството на България в Щвейцария между 1994 и 1996 г. Следващата му задгранична мисия е вече като първи секретар в посолството в Берлин между 1999 и 2001 г. Паралелно с кариерното израстване в МВнР Найденов използва различни възможности за допълнителна квалификация с политически и дипломатически академични курсове в Германия, Белгия и САЩ.

Новият век и идването на власт на правителството на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. отварят нови професионални хоризонти за Ради Найденов. Първо като заместник-министър на отбраната, а на следващата година на ключовия пост началник на кабинета на министър-председателя. Ключов, защото все още неулегналият в българския език премиер Сакскобургготски предпочита да получава брифингите си на по-разбираемия за него немски език. А човекът, който държи информационните потоци към главата на изпълнителната власт, винаги е важен. В този период особено значим според наблюдатели е приносът на Найденов във финалните фази на преговорите за членството на България в ЕС.

Любопитен анекдот според някои източници е, че Ради Найденов посъветвал премиера Сакскобургготски навремето да не приема оставката на Бойко Борисов като главен секретар на МВР поради „липса на основания“. Становището на Найденов тогава е придружено от ръкописен параф на премиера: „драги генерал Борисов“. В края на мандата на НДСВ през 2005 г. той е изпратен за посланик на страната ни в Австрия.

С връщането с в България през 2011 г. Ради Найденов влиза като съветник в политически кабинет на тогавашния министър на външните работи Николай Младенов. В следващите две години ще бъде назначен на смятания за най-престижна от йерархична гледна точка пост в българската дипломатическа служба – постоянен секретар на МВнР. От 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик на България в Германия, откъдето беше поканен от президента Румен Радев да се включи в служебния кабинет на Огнян Герджиков.

Бра срама от берлинското метро

За последно в общественото полезрение Ради Найденов попадна покрай инцидента в берлинското метро от миналата година, когато мъж беше заснет да изритва жена надолу по стълбите. Скандалният запис обиколи Европа, преди да се окаже, че извършителят е с български паспорт. Страстите у нас кипнаха заради произхода му, но тогавашния посланик в Германия припомни, че проблемът е в постъпката. „В германското общество не правят разлика дали става дума за българин от ромски произход или друг“, каза навремето Найденов.

 

ЗА НЕГО

 

Един от най-добрите

Идеален избор за премиер в лицето на професор Герджиков… също така Ради Найденов, един от най-добрите български кариерни дипломати… (Съставът на) кабинета, направен от президента Радев, е по-добър и от двете служебни правителства, сформирани от предшественика му Росен Плевнелиев.

Владимир Каролев, икономист

 

Да спре свободното падане на МВнР

Имам много добри впечатления от съвместната работа с Ради Найденов – организиран, точен, ориентиран към постигане на резултати, уважаван от колегите си. С негова помощ и благодарение на настойчивостта му бяха разрешени редица сериозни проблеми в двустранните ни отношения с Германия. Не мога да не отбележа, че сме завършили една и съща гимназия и една специалност в УНСС. Два-три месеца са малко време за големи постижения, но разчитам поне да спре свободното падане, в което беше тласнато външното министерство от досегашното му ръководство.

Кристиян Вигенин, бивш министър на външните работи

 

Качествен човек като професионалист

Не знам дали има политическа причина (б.р. – за назначаването на Ради Найденов за постоянен секретар на Министерството на външните работи през 2011 г.). Мога да кажа, че Ради Найденов е изключително качествен човек като професионалист и бих добавил че това е много точен ход.

Огнян Герджиков, действащ служебен премиер, в коментар през 2011 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. статията започва обещаващо, но след това се разкрива, че ще е по-зле от повечето на тази длъжност…

  2. Единственото, което ме смущава в иначе отличната биография на Р.Найденов, е неговата връзка с БЗНС. А както знаем от историята, това е организация, която от времената на Ал.Стамболийски, винаги е била несамостоятелна, в подчинено положение. За съжаление, това формира и начина на мислене…

  3. Поръчкова статия пар екселанс. това което се нарича ноблес оближ е всъщност миене на биография на внука на сатрапа на лагерите – несменяемия правосъден министър на комунистите. Внукът „ноблес “ се префасонира като съветник на Петър Танчев и после Виктор Вълков, от там до ресторант Монтърей пътят е къс, а блюдата се сервират на Дондуков 1, във Виена и после Берлин и отново на Дондуков 1. А днес във Външно казал , че Добрият маниер в дипломацията е да имаме последователност, да бъдем предсказуеми, за да се ползваме и с доверието на партньорите към нас. Щастлив съм, че през последните години в Министерството на външните работи има приемственост, а тя е един добър потенциал, който трябва да надграждаме, пише на страницата на министерсктвото. Пълни глупости. Маниер е как сядаш и се обличаш, априемствеността е друга бира. А пък надграждането на потенциал е като строителство над нъздушни кули. Празнодумец като всички номенклаТУРчици.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.