Радостин Василев напуска и „Продължаваме промяната“ (обзор)

Радостин Василев миналата година напусна ИТН и застана веднага до Кирил Петков, но вероятно сега ще се отцепи и от “Продължаваме промяната”, заради несъгласието си за съвместно управление на ГЕРБ-СДС и ППДБ.

Година след отцепването от ИТН 

Искал министерски пост

Депутатът от ППДБ Радостин Василев се очаква да обяви днес, че напуска парламентарната група на ППДБ, заявиха пред “Труд news” депутати от ПП в парламента. Самият Василев днес не беше забелязан в пленарна зала, а на фейсбук профила си бившият спортен министър и член на ИТН написа, че ще даде пресконференция в БТА. Василев обяви, че ще бъде заедно с членове на управителния съвет на гражданско движение “Силна България” във връзка с коалицията между ПП-ДБ и ГЕРБ. “Съд и затвор за Бойко Борисов и грабителите на България!”, обяви Радостин Василев и анонсира, че няма да подкрепи правителство ГЕРБ-СДС и ППДБ.

Пресконференцията на Василев идва на фона на финала на преговорите за кабинет между ГЕРБ-СДС и ППДБ и все по-голямото недоволство от съюза в групите на ГЕРБ и ПП. Непотвърдена остана информацията, че Василев е искал министерски пост и след отказа да получи такъв, е решил да напусне ПП.

През месец юни 2022 г. Радостин Василев се отцепи от “Има такъв народ” (ИТН) заедно с депутатите Николай Радулов, Георги Георгиев, Иво Атанасов, Светлин Стоянов и Деян Петков.

Припомняме, че на 24 април главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на Василев. Предложението за това дойде от Софийската градска прокуратура.

Причината - скандалът при разцепването на групата на “Има такъв народ” миналата година, когато депутати на Слави Трифонов се оплакаха, че им е оказван натиск да напуснат групата на партията и да подкрепят “Продължаваме Промяната”.
В съобщението на прокуратурата беше посочено, че Василев, чрез заплахи, е направил опит да принуди тогавашния депутат Христинка Иванова да напусне парламентарната група на ИТН в 47-ия парламент.

Преди последните преговори за ротационното премиерстване, Василев написа във фейсбук, че “бъдещият кабинет “Габриел” ще бъде аналог на кабинета “Беров”. И още: “Кабинет на корупцията, който цели, както през 93-та година, да амнистира престъпленията им срещу народа на България. Това е абсолютна омерта”.

Също без потвърждение от страна на Радостин Василев остана кулоарната информация, че недоволният депутат ще разпространи записи за преговорите с Кирил Петков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика