Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Разбиха банда за реекспорт на лекарства Премиерът Бойко Борисов извика министрите на финансите, здравеопазването и МВР за обсъждане на операцията

Полицаи от ГДБОП, снимани при обиск в един от цеховете за преопаковане на лекарствата. Снимки МВР

Банда за паралелен износ на лекарства бе разбита при акция на Специализираната прокуратура, ДАНС и ГДБОП. Задържани са 7 души, претърсени са 60 адреса и са проверявани болници и аптеки в София, Шумен, Сливница и Пловдив. Това съобщиха вчера от спецпрокуратурата и МВР.

Преди това по обед премиерът Бойко Борисов свика извънредно съвещание с министрите на финансите, здравеопазванетo и МВР, на което да бъдат обсъдени резултатите от операцията. Смята се, че спецслужбите са успели да прекратят огромен теч на средства от здравната каса.

Един от скъпите медикаменти, открит при претърсванията в болници и аптеки.
Един от скъпите медикаменти, открит при претърсванията в болници и аптеки.

Схемата на престъпната група била проста, разказаха разследващите. Медикаментите били изписвани и изнасяни с фалшиви документи от болнични заведения, след което преопаковани. После заминавали за Западна Европа, където цената на някои от тях е в пъти по-висока. Сред медикаментите имало и животоспасяващи лекарства за деца и онкоболни на стойност стотици милиони левове.

„Стойността на актовете, които ще състави Изпълнителната агенция по лекарствата ще са на стойност вероятно над 500 000 лева, – съобщи шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. – Като цяло говорим за медикаменти, от които българските граждани имат нужда и в резултат на осъществената престъпна дейност на българския пазар се усеща недостиг от тях. Част от лекарствата са били предмет на паралелен износ за страни от ЕС, друга част са предмет на нелегален внос и след препакетиране – отново обект на износ за ЕС. Има данни, че медикаментите са изваждани от определени болници и аптеки и с неистински документи”, каза още Гешев. По думите му до дни прокуратурата ще уточни напълно броя на участниците в престъпните схеми.

„Станаха ясни моралните качества на хора, наричащи себе си лекари по простата причина, че тези лекарства няма как достигнат до черния пазар, ако те не са извадени от болнични заведения и аптеки”, заяви началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

„В случая става въпрос за източване на НЗОК със стотици милиони левове, предназначени за лечението на българските граждани, коментира и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. – Целият обем лекарства, открит при тази акция, е предназначен за страни в Западна Европа. Нима смятате, че Италия, Германия, Холандия ще внесат лекарства, които не лекуват, както се изисква. Напротив – те търсят тези лекарства, които осигуряват качествено здравеопазване”, допълни здравният министър. Според Ананиев за сектора продължава да се осигуряват значителни средства, без това да води до съществено подобряване на услугите. Ще се проверяват множеството сигнали за недобри практики в болници – малки, по-големи, както и търговски дружества, които ги снабдяват с медикаменти.

„Убеден съм, че мнозинството български медици и снабдители ще застанат на наша страна срещу тези недобри практики”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ОТТУК НАТАТЪК Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО ДОСЪДЕБНОТО ПРОИЗВОДСТВО ДА ПРИКЛЮЧИ ЗА ОКОЛО 6 ДО 8 МЕСЕЦА,А НЕ ЗА 12 ИЛИ ПОВЕЧЕ ГОДИНИ,КАКВИТО ПРАКТИКИ ИМА В ГОДИНИТЕ НАЗАД!!!

Отговорете