Разбиха банда, източвала банкови карти чрез скимиращи устройства

Снимки: Архив

Задържани са четирима

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха банда от четирима души, която източвала пари чрез скимиращи устройства.

„Вчера бяха проведени действия по разследване, претърсване и изземване на територията на град София и с. Нови Хан по образувано от Специализирана прокуратура досъдебно производство. Повод за образуването му е получена оперативна информация в сектор „Фалшификации“ и ГД „Борба с организираната престъпност“ за дейността на български граждани, ангажирани с извършването на престъпления против паричната система, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

Групата действала от началото на 2018 г. в България и чужбина. Уличените теглили пари благодарение на скимиращи устройства, които поставяли на банкомати основно в страни в ЕС. Парите били получавани в държави от Латинска Америка и Израел.

По-късно мулета превеждали суми на малки части в България. Разследващите установили и манипулирани банкомати по българското Черноморие. Уточнява се броят на потърпевшите от бандата.

Участниците в групата са четири лица, двама от които са братя и имали важна логистична роля в групата. „Единият от участниците през 2015 г. е осъден в Република Виетнам за скимиране на банкови карти. Другият от участниците през 2017 г. е задържан в гр. Сантяго, Чили за незаконно теглене на парични средства, за което е осъден ефективно. Същият е изтърпял наказанието си „лишаване от свобода“ в затвор. Третият е задържан през 2012 г. в гр. Талин, Република Естония за същата дейност“, посочи Милева.

Четиримата обвинени са на свобода срещу парични гаранции.

Коментари

Задължително поле