Разбиха група ало измамници, "ужилили" старици в Търновско

Снимка: Архив

Задържани са "муле" и тартор с 9 криминални и съдебни регистрации

Дръзки извършители на телефонни измамници за хиляди левове са задържани в хода на специализирана полицейска операция, проведена от служители на сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОДМВР – Велико Търново, колегите им от РУ в старата столица и областните дирекции в Плевен и Ловеч. В хода на акцията, след извършена телефонна измама на 20 септември на 68-годишна жена от болярския град, на която са били отнети 400 лв., 600 евро, златни и сребърни накити са задържани "мулето" и тартор. Куриерът на ало мошениците е 18-годишен младеж от Радомир, който е действал по заръка на 37-годишен мъж от гр. Левски, многократно осъждан, с 9 криминални и съдебни регистрации за идентични престъпления.

Рецидивистът водил телефонните разговори с потърпевшата. В схемата участвал и негов 30-годишен съгражданин, който към момента се укрива от служителите на реда и е обявен за общодържавно издирване.

От проведените допълнителни оперативно издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия е установено, че тримата в периода 5-20 септември са извършили още две телефонни измами на територията на ОДМВР – Велико Търново по същата схема. От 85-годишна жена от с. Арбанаси са били отнети 10 000 лв., а от 77-годишна жена от старата столица са прибрани 33 600 лв., 150 долара, 350 евро и около 40 грама златни накити.

След доклад на материалите в прокуратурата двамата са привлечени в качеството на обвиняеми. 37-годишния е задържан с прокурорско постановление за 72 часа, а мулето е предадено на служители от друга областна дирекция.

Работата по доказване и документиране на участието на тримата в телефонни измами, извършени на територията на други областни дирекции в страната продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право