Разбиха мащабна схема за пране на пари, в която е замесен служител на ДАНС

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов (вдясно) обясни схемата за пране на пари.

Софийска кантора регистрирала по поръчка на офшорки фирми на неграмотни роми, които получавали по 100 лв. за услугата

Мащабна схема за пране на пари, в която е замесен служител на ДАНС, разбиха пловдивската полиция и прокуратура. Софийска кантора регистрирала по поръчка на офшорни компании фирми на неграмотни роми, които получавали по 100 лв. за това. След това офшорките захранвали с пари сметките на новите дружества и хора от кантората оперирали с тях, както им е казано.

„Не са хващали хора от улицата, служителят на ДАНС подробно е проучвал ромите, на които да се регистрират фирмите. Става дума за стотици дружества в цялата страна, 60 от тях са на роми от Пловдивска област“, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

В повечето случаи ромите получавали парите си и забравяли за станалото, но един от тях засякъл превод на пари в сметката си. Консултирал се със собственика на магазин за моторни масла в Пловдив на име Костадин Танев и изтеглил 39 000 евро. Танев е от дилърите, помагали в набирането на ромите. След тегленото на парите на 19 септемви т. г. магазинът на Танев беше подпален. След това той получил заплашителни съобщения да върне парите, а майката на човека, изтеглил парите, била отвлечена и заплашвана с пистолет. Чак тогава Танев решил да се обърне към МВР.

При претърсването на офиса на фирмата в София служителите направили опити да изхвърлят флашки в тоалетните. Намерени са и три печата – на А1, ЧЕЗ и Комисията по финансов надзор. Окръжният прокурор Румен Попов отказа да съобщи имената на служителя на ДАНС и управителя на кантората. На споменатия от него адрес в Софи се намира дружеството „Кепитъл консултинг“. В него работели десетина души с по 10 000 лв. заплата, които се представяли за завършили в чужбина юристи и финансисти. След задържането си управителят на кантората обяснил, че е със средно образование.

Служителят на ДАНС, шефът на кантората и трима негови подчинени са с обвинения за пране на пари участие в отвличане. Петият е с парична гаранция и забрана за напускане на страната. За общодържавно издирване са обявени още 7 души.

Коментари

Задължително поле