Разбиха „слънчево” зарядно за телефони и лаптопи

Кабели стърчат от разбитото и обрано зарядно в центъра на Варна. Снимка: БУЛФОТО

Крадци на кабели разбиха за втори път соларната станция за безплатно зареждане на мобилни телефони и компютри в центъра на Варна. Миналото лято слънчевото устройство близо до фестивалния комплекс веднъж бе обирано и възстановено.

Вандалите отново са изскубнати медни жици и части от основата на зарядното. То бе пуснато на 21 август 2015 г. като мястото му бе избрано от кметството. Общинският съвет гласува да се ползва безвъзмездно до 2018 година.

Соларната станция бе изградена по проект на младия инженер Стефан Стефанов, който вложи собствени средства и бе спонсориран от варненската фирма за микроелектроника, в която работи. Помагаха му и доброволци. На устройството можеха да се зареждат едновременно 6 мобилни телефона и 6 лаптопа, а то излъчваше безплатно интернет. За инвалидните колички бе предвидена рампа, по която да се доближат максимално близо. Проектът на инж. Стефанов спечели награда от конкурс за екологични сдружения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.