Развенчаха „успехите“ на Украйна в Херсон

Областта е под контрола на Русия още от 3 март

Офанзивите на Киев са за оправдание на оръжейните доставки

Режимът на Зеленски хвърля хората на сигурна смърт

Украинските войски направиха нов, пореден опит за контраатака срещу района на Херсон, но не успяха. Това заяви пред РИА “Новости” Кирил Стремоусов - заместник-ръководител на администрацията на област Херсон, и така развенча тиражираните информации за сериозни бойни успехи на Украйна в опитите є да си върне контрола над Херсонска област.

Руските сили установиха още на 3 март контрол върху Херсон, който стана първият голям украински град, който Москва успя да превземе от началото на офанзивата си в Украйна, започнала на 24 февруари. В Херсонска област работят руски военно-цивилни администрации, започнаха да излъчват руски телевизионни канали и радиостанции, възстановяват се търговските връзки с Крим, пусната е в обращение рублата.

Херсонска, както и Запорожка област, обявиха намерение да се присъединят към Русия, като в момента тече подготовка за организирането на референдуми.

В последните дни украинските власти твърдят, че техните военни напредват към Херсонска област. Херсонска област ще бъде “напълно освободена” до септември, заяви днес украинският представител Сергий Хлан, който е съветник на ръководителя на областната военна администрация на Херсон.

“Можем да говорим за обрат. При скорошните операции украинските сили имаха преимущество. Нашата армия напредва, преминаваме от отбранителна фаза в контранастъпление”, увери Хлан.

А Ирина Верешчук - вицепремиер на Украйна, дори призова жителите на Херсон да се евакуират възможно най-бързо, за да не попаднат под кръстосан огън, докато тече контраофанзивата.

“Онзи ден украинските нацисти направиха още един неуспешен опит да атакуват Херсонска област. Опитът им обаче се провали. Първо, Херсонска област е степ и всяко движение на украинската армия завършва с неуспешни атаки. Второ, всичките им опити водят само до големи загуби в редиците на украинската армия. Режимът на (президента Володимир) Зеленски просто необмислено хвърля хората на сигурна смърт”, твърди обаче Кирил Стремоусов.

Той обясни защо това се случва - според него украинската страна умишлено ескалира ситуацията по отношение на Херсонска област, за да измоли повече пари и оръжия от Запада.

“Украинските нацисти се интересуват само от това как да напълнят още повече джобовете си. А твърденията, че Херсонска област отново ще се върне под контрола на Украйна, че ще има контранастъпление - всичко това е фантазия.

Националистите нямат такива сили и редовна професионална армия, която да може по някакъв начин да противодейства на въоръжените сили на Руската федерация. От началото на спецоперацията не е имало нито един успешен пробив или контранастъпление на украинските войски”, подчерта Стремоусов.

Отхвърли обвиненията за хранителната криза

Лавров: Ще помогнем за смяна на режима в Киев

Сергей Лавров добави смяната на режима в Киев като задача на руската военна операция в Украйна.

Русия посочи “избавянето” на украинците от сегашната власт, която е “враждебна на народа и историята”, като цел на войната, която вече пет месеца води в Украйна. Това се разбра от изказване на руския външен министър Сергей Лавров в Египет, където бе на посещение.

Седмица след като Лавров посочи, че задачите на специалната операция на Москва в Украйна вече надхвърлят Донбас и се насочват и към други украински области, сега руският външен министър добави и свалянето на правителството като задача за страната му.

Задължително “ще помогнем на украинския народ да се избави от режима (в Киев), който е абсолютно антинароден и антиисторически”, каза Лавров в Кайро на среща с египетския си колега Самех Шукри.

Лавров отново отхвърли твърденията, че Москва е причинила глобалната хранителна криза. Той посочи, че продоволствените проблеми са започнали преди войната в Украйна вследствие на пандемията и проблемите в снабдителните вериги. А след началото на военната операция в Украйна кризата е била изострена, заради “незаконните западни санкции срещу Руската федерация”, посочи Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа