Развиваме и арт туризма

Религиозният и поклоннически все по-търсени

Шумен стана в петък първи домакин в страната на конференция "Между Дунав и Черно море", част от тематична поредица „България – скритата арт дестинация“. Зам.министърът на туризма Ирена Георгиева откри дискусията с туроператори, хотелиери и музейни специалисти от Шумен, Силистра, Тутракан, Сандански, Мелник, Видин и Созопол. „Арт туризмът е още една възможност да се привличат туристи, да се показват не само културно-историческите забележителности, на които България е богата, но и всичко, което човекът създава в духовната сфера - изкуството, галериите, певческото изкуство. Това привлича един висок клас туристи“, каза пред журналисти тя и коментира, че има туроператори, специализирани в тази насока.

За да подпомогне привличането на туристи Министерство на туризма планира да създаде национален регистър на туристическите забележителности, каза Георгиева. Уточни, че това е залегнало в промените, които се въвеждат, чрез законопроекта /внесен е в НС б.а./ за изменение и допълнение на Закона за туризма. Регистърът ще обобщава всички възможности за културен туризъм – исторически паметници, паметници на културата, фестивали, събития, всичко, свързано с духовния живот на нацията, коментира зам.министъра.

Пред аудиторията Георгиева напомни, че България е на трето място в Европа, след Гърция и Италия, по брой и разнообразие на откритите паметници на културата. Регистрирани са над 40 000, седем от които са признати за уникални обекти от световно значение и са в списъка на ЮНЕСКО. В страната ни има 33 археологически и 10 етнографски резервата, разкрити са около 1000 гробни съоръжения и тракийски съкровища. И много важно - в България има 160 действащи манастира. Според Георгиева, обектите за религиозен туризъм все по-често присъстват в туристическите пакети. Поклонническият и религиозен туризъм е все по-търсен на основни за България пазари - руския и гръцкия, каза тя.

Форумът се организира от Община Шумен и Министерството на туризма и на него присъстваха зам.кметовете Росица Антонова и Найден Косев.

С

Коментари

Задължително поле