Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Борисов разпоредил на Захариева да разговаря с английския посланик Реакцията днес е след дълго вършена работа от полицията, БОП и НАП

Откриха тялото на мъж, който изчезна във водите на Марица

Развиваме и арт туризма Религиозният и поклоннически все по-търсени

Шумен стана в петък първи домакин в страната на конференция „Между Дунав и Черно море“, част от тематична поредица „България – скритата арт дестинация“. Зам.министърът на туризма Ирена Георгиева откри дискусията с туроператори, хотелиери и музейни специалисти от Шумен, Силистра, Тутракан, Сандански, Мелник, Видин и Созопол. „Арт туризмът е още една възможност да се привличат туристи, да се показват не само културно-историческите забележителности, на които България е богата, но и всичко, което човекът създава в духовната сфера – изкуството, галериите, певческото изкуство. Това привлича един висок клас туристи“, каза пред журналисти тя и коментира, че има туроператори, специализирани в тази насока.

За да подпомогне привличането на туристи Министерство на туризма планира да създаде национален регистър на туристическите забележителности, каза Георгиева. Уточни, че това е залегнало в промените, които се въвеждат, чрез законопроекта /внесен е в НС б.а./ за изменение и допълнение на Закона за туризма. Регистърът ще обобщава всички възможности за културен туризъм – исторически паметници, паметници на културата, фестивали, събития, всичко, свързано с духовния живот на нацията, коментира зам.министъра.

Пред аудиторията Георгиева напомни, че България е на трето място в Европа, след Гърция и Италия, по брой и разнообразие на откритите паметници на културата. Регистрирани са над 40 000, седем от които са признати за уникални обекти от световно значение и са в списъка на ЮНЕСКО. В страната ни има 33 археологически и 10 етнографски резервата, разкрити са около 1000 гробни съоръжения и тракийски съкровища. И много важно – в България има 160 действащи манастира. Според Георгиева, обектите за религиозен туризъм все по-често присъстват в туристическите пакети. Поклонническият и религиозен туризъм е все по-търсен на основни за България пазари – руския и гръцкия, каза тя.

Форумът се организира от Община Шумен и Министерството на туризма и на него присъстваха зам.кметовете Росица Антонова и Найден Косев.
С

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.