Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Състоянието на пребитата студентка е стабилно

Гърция ще изгуби 2 млн. души от населението си до 2030 г.

Македония влиза в НАТО и без споразумение по спора с Гърция

Горски от Североизтока се готвят за национално състезание по стрелба Точните мерници отиват пак за национална купа в Пловдив

Катастрофа между ТИР и лека кола заради непочистен от снега път Е-79

Кметът Фандъкова: Обстановката в столицата се нормализира

Митнически служители откриха големи количества нелегален алкохол и дизелово гориво в частен имот

Развиват туризма с нови правила Предлагат част от приходите в курортите да остават там, регламентират къмпингуването

Председателят на УС на Националния борд по туризъм Красимир Гергов (вляво), ресорният министър Николина Ангелкова и изпълнителният директор на сдружението Мартин Захариев отриха Четвъртия конгрес на организацията в София, който събра власт и бизнес на едно място.Снимка БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Министър Николина Ангелкова предложи за обсъждане пред големите инвеститори в бранша, обединени в Националния борд по туризъм (НБТ), редица промени в Закона за туризма, които ще доведат до изцяло нови правила в сектора. Това стана на Четвъртия конгрес на сдружението, който събра на едно място в София власт, бизнес и експерти.

Ангелкова представи нормативни стъпки, които трябва да повишат качеството на услугата и да прецизират дейностите в сектора. Сред тях е идеята за премахване на Института на прекатегоризация на хотели и ресторанти, пред който сега на всеки 5 г. бизнесът презаверява куп документи. Предлага се засилване на контрола по оста, чрез създаването на туристически инспекторат към министерството, който да има регионални звена, както и сформиране на Институт за отнемане на звезди.

“Трябва ясна регламентация за хотел или ресторант, който първоначално е получил 4 звезди, ако наруши изискванията, кога и при какви условия те да бъдат отнети”, поясни Ангелкова. Предлага се регулация и регламентиране на термина национален курорт, нов подход за регистриране на туристическите сдружения, повече отговорности за кметове и областни управители, които да се отчитат на определени периоди пред министерството какво са постигнали за развитието на туризма по места. Сред реформите в туризма чрез поправки в закона Ангелкова открои още регламентиране на къмпингуването, което минава и през промени в Закона за устройство на териториите, както и изграждане на Общ устройствен план на общини, които нямат такива.

Ангелкова разви още една идея, която се подкрепя от бизнеса – част от приходите в националните курорти да се връщат при тях за социално, културно или инфраструктурно развитие, тъй като сега парите отиват в касата на съответната община. Всички тези стъпки са заложени в проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма, който е на фаза обществено обсъждане и предстои да влезе в парламента през есента.

Председателят на УС на НБТ Красимир Гергов обяви пред гостите на форума, че целта на сдружението е “да събира информация и предложения по сектори и да я разпределя към отговорните институции” и най-вече да даде началото на обединение в туризма.

Вежди Рашидов:
Културният туризъм е лицето на държавата

“Радвам се, че имаме възможност да дебатираме какво е това културен туризъм. Всички знаете, че няма рекламна брошура на държава в света, на която да не е изобразен културно-исторически паметник. И от този конгрес апелирам за развитие на сегмента, защото културният туризъм е лицето на една държава. Това обяви председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Ражидов, който бе сред участниците във форума. В панела за културен туризъм се включи и археологът Николай Овчаров, който бе категоричен, че трябва да се развиват дестинации и маршрути, „но тези неща не трябва да се правят в София”. Той даде пример как може да се печели от културен туризъм така:
“Само за миналата година приходите от такси на Перперикон са над 200 000 лева. За това е важно да изберем символите, които рекламират България”.

Безплатни визи за руснаци
Ако идват за фестивали у нас

Безплатни визи или такива с по-дълъг срок ще се издават на руснаци, които идват у нас специално за фестивали или други културни събития.
Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя обясни, че облекченията ще важат за групи, които пристигат чрез специални приложения.
И посочи, че предложението се обсъжда на ниво ЕС.
През тази година се запазват условията за издаване на визи, действащи от миналата. Очаква се те да се отпечатват за 24 часа.

Д-р Акос Никлай, вицепрезидент на HOTREC:
Изпратихте страхотна година, на прав път сте

Изпратихте фантастична за туризма 2016 г., в която регистрирате 15% ръст. Трябва да сте доволни. На прав път сте, защото тези резултати идват с много работа от отговорните институциите, през бизнеса до туроператори и авиокомпании. Радвам се, че съм тук, за да говорим и за общите проблеми в туризма и ЕС. Това обяви на конгреса на НБТ д-р Акос Никлай, ви­­це­­пре­зи­дент на HOTREC. Организацията обединява национални търговски асоциации, представляващи хотели, ресторанти, кафенета и други заведения в Европа.

МНЕНИЯ

Петър Кънев:
В НС чакаме
предложенията
Имаме уверение на министъра на туризма Николина Ангелкова, че до края на годината ще заработи Единната система за туристическа информация – ЕСТИ, заяви Петър Кънев, председател на парламентарната комисия за икономика и туризъм, по време на конгреса на НБТ. „С надежда очаквам предложенията за промени в Закона за туризма да бъдат обсъдени в ресорната комисия, защото има 308 организации в сектора, което само по-себе си говори достатъчно”, обяви още той.

Румен Драганов:
Над 11 млн.
чужденци ще ни посетят
„Ще направим всичко възможно заедно да направим България една просперираща дестинация. Само тази година очакваме над 11,6 чуждестранни посещения в България”, заяви Румен Драганов, който е председател на Контролния съвет на НБТ. По думите му през август за първи път се очаква да надхвърлим 2 млн. чуждестранни посетители и около 3,6 млн. българи, които ще пътуват у нас.

Стефан Шарлопов:
Всички заедно за успех
България може да бъде дестинация за туризъм 365 дни в годината. Затова подавам ръка на Националния борд по туризъм и министерството, за да го постигнем заедно. Защото ако светът разбере какво имаме, няма да остане място за нас”, обяви на конгреса Стефан Шарлопов, председател на Българския съюз по балнеология и СПА.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. ЩЕ ОТНЕМА ПАРИЧНИ СРЕДСТВА ЗА ДА СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ . НАРИЧА СЕ РУШВЕТ НА ТУРСКИ И ПОДКУП НА БЪЛГАРСКИ

  2. никъде не видяхме какви са мерките за подобряване качеството на живот и заплащане на обслужващия персонал в туризма и хотелиерството. колкото и да са прекрасни хотелите и природата,ако нямат качествен обслужващ персонал всичко става безсмислено Мин на туризма знае как да стане това а и знае как да върне топ специалисти от гурбети те им по съседните държави. Защо мълчи и игнорира най-важния въпрос? А и колегата Буни е много прав. Безмозъчното строене по красивото ни черноморие трябва да се спре и то веднага има и други важни въпроси за обсъждане но тея на снимката няма нищо да оправят те са подложки на мутросмените разбиващи родината и прогонващи българите от родните им места

  3. “Мин на туризма знае как да стане това”
    МинТур има в Расията, драги. У нас никой не го нарича така… Совнарком, Вечека и разни други сложни съкращения са рожба на ВОСР. Я по-добре пиши за собствената си родина и остави нашата на мира!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.