На 21 януари 2019 да почерпят

Столичният инспекторат с проверки за неправилно паркиране

Умопомрачени либерали искат черна Клеопатра Политически коректните зомбита готвят нов бойкот

ХИВ-позитивен остава зад решетките Болестта не е попречила на деянията му

Брад Пит и Чарлийз Терон заедно?

Психологът Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Развитието на туризма дискутираха в Стопанска академия в Свищов

Кръгла маса на тема „Проблеми и перспективи пред предприемачеството в сферата на туризма в България“ се проведе в Стопанската академия в Свищов. Форумт бе организиран по проект с ръководител проф. д-р Марияна Божинова, преподавател към катедра „Икономика и управление на туризма“ и зам.-ректор по учебна дейност. В кръглата маса участваха Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство“ при община Свищов, Севдалина Камбурова – дирекция „Управление на собствеността и стопански дейности“, Стефан Проданов от „Съвет по туризъм“ – Свищов, представители на бизнеса в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и туроператорски фирми, студенти от специалност „Икономика на туризма“ от всички курсове.

Във връзка с темата на кръглата маса, проф. Божинова подчерта, че предприемаческата активност намира поле за развитие във всички сфери и сектори на икономиката, като с особена важност е туристическия сектор. „Делът на туризма в БВП и значението му непрекъснато растат и той е един от основните двигатели на икономическото развитие на България“, каза проф. Божинова. Тя поясни, че основната цел на проектния екип е на основата на емпирично изследване състоянието на предприемачеството в сферата на туризма в страната ни, да се очертаят съществуващите проблеми и възможните перспективи за развитие на предприемаческия туристически бизнес, допринасящи за утвърждаване на България като туристическа дестинация с множество природни и антропогенни дадености, подходящи за развитие на различни видове туризъм.

Приветствие към поректния екип и към участниците във форума поднесе зам.-ректорът по научноизследователска и проектна дейност, доц. д-р Тодор Кръстевич. Той подчерта важността на форум, който дава възможност да се представят мнения и оценки на хората, които систематично изучават проблемите на туризма, представителите на туристическия бизнес и представителите на местната власт, които систематично регулират процеси в сферата на туристическия бизнес в една малка и нетипично туристическа община.

В рамките на проекта е проведено анкетно проучване сред предприемачи, реализиращи малък туристически бизнес в общините Приморско, Велинград и Велико Търново, които са популярни туристически дестинации, разполагащи с различни природни и антропогенни ресурси за развитие на туризъм. Резултатите от направените проучвания бяха представени на кръглата маса от ас. д-р Любомира Тодорова и ас. д-р Павлин Павлов – преподаватели към катедра „Икономика и управление на туризма“, и Василиса Вълкова – докторант към катедрата и собственик на туроператорска фирма от В. Търново. Основната изследователска теза, която защитиха членовете на проектния екип е, че повишаването на предприемаческата активност в сферата на туризма в България е от съществено значение за стабилизирането и устойчивото развитие на туристическия пазар, което предлага дългосрочни ползи за всички заинтересовани страни – предприемачите, държавата, туристите и местните общности.

Коментирана беше и инициативата на министерствата на земеделието и туризма „Сподели България“, според която нова онлайн платформа ще рекламира страната ни пред чужденците и ще привлича туристи с 12 дестинации за винен и кулинарен туризъм. Една от дестинациите – „Мизия“, включва и община Свищов, което участниците в кръглата маса коментираха като ново предизвикателство и възможност за хотелиери, ресторантьори и туроператори от свищовския регион. Участващите предприемачи споделиха, че тази среща е била изключително полезна за тях и препоръчаха форумът да стане традиционен. Активно в дискусиите участваха и присъстващите студенти от специалност „Икономика на туризма“, които споделиха идеи и отправиха предложения за обогатяване на туристическия продукт в община Свищов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.