Инж. Мирослав Мазнев, КСБ: Асфалтът храни страшно много Помолихме премиера да не се огъва от политическо говорене, каза изпълнителният директор на строителната камара

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 12 декември 2018

Посланик Анатолий Макаров: Надявам се „Турски поток“ да мине през България

6 години затвор за водача, който блъсна и уби балетистa Мартин Чиканов

“Анфийлд“ по план „Ататюрк“

Кметът на Шумен срещу нова цена на водата Призовава КЕВР да преосмисли увеличението

Вътрешният министър: Не е необходима промяна на мерките за сигурност в България

Четирима пешеходци ранени за ден във Варна

Вижте протеста на строителния бранш през обектива на „Труд“ (СНИМКИ)

Иззеха 150 000 къса цигари без бандерол във Видин

Автобус изгоря във Велинград Няма пострадали при инцидента

Финансовата директорка на Huawei бе освободена под гаранция в Канада

Домът за медико-социални грижи във Варна получи дарение от „Българската Коледа“ Робот за прохождане ще помага на болни деца

Петима загинали при стрелба в катедрала в Бразилия Секунди преди полицията да го залови, стрелецът се е самоубил пред олтара

Шефът на СДВР Ивайло Иванов е предложен за главен секретар на МВР

„Развратният“ Зола бил почти девствен до 50-те От любов писателят смъква 30 кг от теглото си

Емил Зола (1840-1902), голям френски романист, основател и виден представител на „натурализма” като литературно течение, си спечелва името на „развратен” автор заради сексуалните сцени в романите си, описани много детайлно. Но личният му живот e благоприличен, дори прекалено. Някои твърдят, че интересът на Зола към сексуалността ( у героите му) идва от детството му, когато арабинът Мустафа, слуга в семейството, общувал с момченцето твърде интимно и това объркало детската душа. Най-странното е, че всъщност двайсетте романа на Зола, известни с голотата и разюздания секс в тях, са писани по времето на най-бедния му откъм подобни импулси период. А може би тъкмо затова?

Съпругата на Зола, Александрина, шивачка и бивша любовница на приятеля му, художника Пол Сезан, се чувствала изоставена и нещастна. Затова той решил да я ощастливи, като се ожени за нея. Тя, елементарна като възпитание и поведение, се оказва след време и студена, високомерна и истерична в леглото. Зола ще признае на свой приятел, че дори през медения месец са правили веднъж-дваж секс, а после и толкова му е отказано.

Наближавайки 50-те, писателят напълнява, оплешивява, изглежда нерадостен и унил. Но само за една година, за огромна изненада на всички, той сваля  близо 30 кг от теглото си! Започва да носи елегантни костюми, добива вид на конте,

изглежда необикновено млад, жизнен и весел

Причината? Една девойка от народа, наета от съпругата му, за да се грижи за гардеробите и бельото. Жана Розрода е буйна, естествена, очарователна, „тръстика и роза” едновременно. Макар че е с 27 години по-млада от Зола, тя го приема с цялата си душа и несъмнено е щастлива, че писателят й е обърнал внимание, че я обсипва с нежност и подаръци.

Зола й намира подходящ апартамент близо до дома му и те стават любовници. Ето как е описано това в романа „Д-р Паскал”: „Тя беше прекрасна в своето вълнение и само лек стон се изтръгна от гърдите й, когато загубваше девствеността си, а той, задъхан от блаженство, я обгърна цялата, като й шепнеше непонятни за нея думи, за да й благодари, че отново го е направила мъж”.

„Падението на целомъдрения!”, така се изказват приятелите му – някои са изумени, други завистливо я оглеждат при среща – „висока и гъвкава, с тънка и стройна снага, заоблени гърди и шия и нежни, грациозни ръце, с ослепителна кожа, подобна на нежна бяла коприна…” Влюбените се разхождат с велосипеди, влизат в известни сладкарници, в големите магазини, появяват се заедно в обществото. Зола не без гордост я води в популярните развлекателни заведения като кабаретата „Мирлитон” и „Ша Ноар”, показва се с нея на Шан-з-Елизе.

Анонимно писмо информира Александрина какво става и тя вдига класически скандал, че е

измамена и опозорена

Втурва се разярена на указания в писмото адрес, нахлува в жилището, разбива чекмеджето на писмената маса и унищожава намерените там любовни писма на мъжа си. И започва един терор… Тя се преструва на тежко болна, всекидневно обижда, роптае, ехидничи, следи го. Той не мисли за развод, защото не му се иска никой да страда. Бракът му с Александрина е бездетен, а Жана ражда първо дъщеричката му Дениз, а после и сина му Жак. Съобщението за раждането на Дениз Зола получава вкъщи и докато жена му се преструва, че припада, той тича да целуне и поздрави родилката, а после тича обратно, обзет от угризения. За раждането на сина си обаче той се уговаря с един приятел да помести шифровано съобщение във в. „Фигаро”: ако е момиче, да е гълъбица, ако е момче – гълъб. И Зола ликува, когато прочита: „Гълъб благополучно пристигна”.

Той е щастлив. Че как иначе – доскоро е бил депресиран и плачел понякога, че не го чака друго, освен да затлъстява, да се коси за мигрената на Александрина и за липсата на апетит у кучетата… Да мечтае да стане член на Френската академия.

Александрина използва ситуацията, за да получава подаръци, например нова кухня или екскурзия в чужбина. Срещу това отпуска част от властта си и позволява на Зола да прекарва всеки ден по няколко часа в другото си семейство и в другата си къща, където седи на любимото си синьо кресло, пие горещ чай и децата се катерят по колената му.

Ерата на Жана отприщва лирико-сантименталните сили на Зола и

той дава гръб на еротиката в творбите си

Животът му се изпълва с плътски радости, а творчеството му се изпразва от тях – не е ли парадокс!

След неочакваната смърт на писателя – вследствие отравяне от неразгорели се въглища, Александрина изпълнява желанието му – децата да носят неговото име. Що се отнася до издръжката на второто семейство, Зола е помислил и го е уредил – Жана и децата й получават паричните постъпления от някои негови пиеси, посветени и завещани чрез нотариус. Върху подарения на Жана екземпляр от романа „Д-р Паскал”, в който героите са самите те, едно към едно, писателят е написал: „На моята възлюбена Жана, на моята Клотилда, която ми поднесе царствения дар на своята младост и ме накара да се почувствам на 30 години…”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.