Разглеждат две от жалбите на Сакскобургготски (обзор)

Снимка: Архив

Европейският съд даде срок до 13 септември на държавата

Казусът “Кричим” се разплита

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) допусна за разглеждане две от жалбите на фамилия Сакскобургготски за върнатите и отнети след това “царски имоти”. През 2009 г. Народното събрание наложи мораториум върху продажбата и комерсиалната им употреба. Правителството има срок до 13 септември да представи на съда възраженията си по казуса или да потърси споразумение именно по тези две жалби. Третата от тях - за действията на българската държава по ключовия казус с реституцията на резиденция “Кричим” бе отхвърлена от съда, се разбра от обявеното вчера решението на ЕСПЧ.

Делото в Страсбург за “Кричим” е ключово за имотите на Симеон II и сестра му. На три инстанции българският съд обяви, че резиденцията е строена с пари на Интендантството на цивилната листа на Царя, която е държавна институция. Магистратите приеха, че няма доказателства, че имотът е строен с лични пари на царете, а това е станало с държавни средства.

Според съда в Страсбург българските съдилища са се произнесли “детайлно” и “добре обосновано” по казуса. ЕСПЧ напомня, че резиденция “Кричим” никога не е била във владение на Симеон II и сестра му.

В останалите две жалби царската фамилия жали, че мораториумът ги е поставил в ситуация на правна несигурност относно собствеността им и начините за нейното използване. Съдът в Страсбург ще прецени дали България е допуснала нарушение на защитата на собствеността, правото на справедлив процес и правото на справедливо обезщетение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България