Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

GPS координати на всяка къща и блок Доброволно ще казваме религия, етнос и здравно състояние

Кери към Тръмп: Подайте оставка Спирането на работата на правителството било срамно

Путин: Русия и Турция продължават да реализират големи проекти и всичко върви по план

Връщат заменките с новия закон за земята Целият бранш против предложените от аграрното министерство промени

Максимална печалба от 10% за „Автомагистрали“ ЕАД при строежа на магистрала „Хемус“ До милион на километър ще спечели държавното дружество

Разглеждат две от жалбите на Сакскобургготски (обзор) Европейският съд даде срок до 13 септември на държавата

Снимка: Архив

Казусът “Кричим” се разплита
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) допусна за разглеждане две от жалбите на фамилия Сакскобургготски за върнатите и отнети след това “царски имоти”. През 2009 г. Народното събрание наложи мораториум върху продажбата и комерсиалната им употреба. Правителството има срок до 13 септември да представи на съда възраженията си по казуса или да потърси споразумение именно по тези две жалби. Третата от тях – за действията на българската държава по ключовия казус с реституцията на резиденция “Кричим” бе отхвърлена от съда, се разбра от обявеното вчера решението на ЕСПЧ.

Делото в Страсбург за “Кричим” е ключово за имотите на Симеон II и сестра му. На три инстанции българският съд обяви, че резиденцията е строена с пари на Интендантството на цивилната листа на Царя, която е държавна институция. Магистратите приеха, че няма доказателства, че имотът е строен с лични пари на царете, а това е станало с държавни средства.

Според съда в Страсбург българските съдилища са се произнесли “детайлно” и “добре обосновано” по казуса. ЕСПЧ напомня, че резиденция “Кричим” никога не е била във владение на Симеон II и сестра му.

В останалите две жалби царската фамилия жали, че мораториумът ги е поставил в ситуация на правна несигурност относно собствеността им и начините за нейното използване. Съдът в Страсбург ще прецени дали България е допуснала нарушение на защитата на собствеността, правото на справедлив процес и правото на справедливо обезщетение.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Този лъже – цар нали не искаше нищо от България.Лакомията и лъжите му се потвърдиха.Да се върне в България са виновни единствено БСП и ДПС.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.