Разговарят, но не се чуват

Защо се влошават отношенията между Евросъюза и Русия

Aнексирането на Крим, а също и разразилият се конфликт в Донбас, макар и да са непосредствен повод, все пак не са единствената причина за влошаване на отношенията между Евросъюза и Русия. Това продължава през последните 25 г. и придоби вече системен характер. Структурните проблеми на Евросъюза, а също и коренната промяна в структурата на световния ред само задълбочават ситуацията. Една от главните причини за кризата в отношенията между Брюксел и Москва от самото начало бяха различните очаквания по отношения на целите на тези отношения. Евросъюзът очакваше от Русия процес на постепенно сближаване по примера на държавите от централна Европа, и това трябваше да стане въз основа на приемането от Москва на нормите, ценностите и принципите на ЕС.

В хода на този процес Русия би трябвало да стане съвместима с Евросъюза и да се движи в посока влизане в ЕС. Но това, естествено, беше немислимо поради размерите на Русия. За разлика от това Русия искаше колкото се може по-бързо да стане пълноценен член на евроатлантическата общност и очакваше от Евросъюза разбиране за руската позиция и интереси. В крайна сметка в Европа трябваше да се появят съвършено нови структури за сътрудничество и за сигурност с пълноправно участие на Русия.

Различните очаквания и взаимно изключващите се приказки доведоха до това, че общата концепция за бъдещето на тези отношения не успя дори да възникне. Използвани бяха еднакви термини, само че под тях се разбираха съвсем различни неща. Макар в рамките на безбройните форуми представители на двете страни постоянно да говореха помежду си, те не се чуваха един друг, Взаимните санкции в дадения случай са видимо изражение на отчуждението. Независимо от отслабването на трансатлантическите връзки, само чисто прагматичното икономическо партньорство може да бъде реално в отношенията между Евросъюза и Русия. Живот един до друг, но не един с друг…

БГНЕС, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари