Раздават стипендии на 81 талантливи деца в Пловдив

Общество Nota Bene ще връчи днес картите на 81 свои стипендианти на официална церемония във Военен клуб-Пловдив. За стипендиантската програма бяха предложени 179 ученици от 30 пловдивски училища. Менторският съвет, сформиран към Nota Bene, в който членуват ученици от първите по рейтинг гимназии в града под тепетата, гласува стипендии на 81 младежи от осми до 12-и клас. Всеки месец те ще получават по 100 лева, за да развиват своя талант. Математици, литератори, певци, танцьори, фотографи и други творци са вече членове на Nota Bene.

Веднага след церемонията във Военния клуб ще стартира Денят на здравословното образование, организиран от ученици от ЕГ "Пловдив" и ЕГ "Иван Вазов". Фестивалът "Яж, тренирай и дари!" ще бъде благотворителен, като желанието на учениците е да дарят средства и грижа на трите деца, които загубиха баща си в катастрофата на бул. "Руски". Във фоайето на Военния клуб ще има специално място, където желаещите да помогнат на децата, могат да получат информация, да предложат участие в курс или спортен клуб или да дарят пари. Преди седмица Общество Nota Bene отпусна три извънредни стипендии "Не сте сами" на 10-годишния Валентин, 9-годишната Александра и 7-годишния Константин.

Идеята на фестивала е учениците да получат съвети от експерти как да се хранят здравословно, какъв е най-подходящият спорт за тях и всеки, който има възможност, да дари грижа. В каузата се се включиха 7 пловдивски ресторанта и техните готвачи, като всеки от тях ще представи щандове със здравословна храна. Те ще направят различни здравословни хапки, сандвичи и сладкиши, които организаторите ще продават благотворително.

Инструктори по аеробика, зумба, йога, да дао, хип - хоп, латино танци, капойера и други ще предоставят безплатни тренировки за начинаещи. Учениците ве и демонстрационните тренировки. "Целта на инициативата е тийнейджърите да обърнат повече внимание на здравето си и здравословният начин на живот се превърне в тяхно ежедневие. Балансираното хранене, съчетано с активност и движение, са изключително важни, тъй като могат да променят качеството на живот на всеки. За съжаление затлъстяването сред младежите е изключително сериозен проблем, а България е на пето място в печалната европейска статистика на детското затлъстяване. Всички ние трябва да се опитаме да променим тези резултати", коментират организаторите на форума "Яж, тренирай и дари".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование