Разделно събиране на отпадъците по плажовете от догодина

Това обяви министър Нено Димов на 11-то заседание на Европейския морски ден в Бургас

Според проучване на ЕС 80 % от боклуците в морето идват от сушата

"През септември ще започнем законодателна инициатива. Ще има нова Наредба от догодина за поставяне на съдове за разделно събиране на отпадъците по плажовете. Моят акцент, който ще представя на вниманието на присъстващите на заседанието на Европейския морски ден, е свързан с пластмасата. Според проучване на ЕС, 80 процента от пластмасовите отпадъци в морето идват от сушата, от плажовете и заведенията. Пластмасовите отпадъци са разградими, но във вечността. Затова още това лято има инициатива за разделно събиране и поставяне на табели."

Това заяви пред "Труд" екоминистърът Нено Димов. В Бургас той участва в откриването на 11- то заседание на Европейския морски ден, заедно с вицепремиера Валери Симеонов, министъра на транспорта Ивайло Московски. В Бургас бе и еврокомисарят за околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, както и много други официални лица.

40 на сто от гражданите на ЕС живеят в черноморските региони, стана ясно на форума. Той бе открит от кмета на Бургас Димитър Николов, който подчерта, че половин година градът се е готвил за домакинството, което е в рамките на българското Европредседателство. "Морето не е сезон, а ежедневие за бургазлии, те го харесват и през зимата. Именно на бургаския морски бряг е запален първия български морски фар", подчерта Николов.

Развитието на синята икономика – транспорт, туризъм и опазване на околната среда, е основният акцент на Европейския морски ден.

„Морето събира всичко далечно“ - тези думи еврокомисар Кармену Вела започна словото си, след като поздрави участниците в морския ден на български език.

Създаването на съвместен план за действие на черноморските държави носи големи надежди. Съвместният транспорт води до ползи за икономиката и туризма, а сближаването- за стабилност, подчерта Валери Симеонов. По думите му, предимствата на Черно море са, че е подходящо за семеен туризъм и че дава поминък на много риболовци.

Коментари

Задължително поле