Раздор в управляващата коалиция в Италия

Двамата вицепремиери на Италия - Луиджи ди Майо и Матео Салвини, отношенията между които се опънаха заради корупционен скандал.

Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Министър от „Пет звезди” уволни приближен на Салвини

Крайнодясната италианска “Лига” заплашва да свали правителството заради корупционен скандал, в който е замесен един от нейните високопоставени политици, предаде Ройтерс.

Това обвинение дойде от Луиджи ди Майо - лидер на другия партньор в управляващата в Рим коалиция “Пет звезди”.

Раздорът тръгна в четвъртък, когато срещу Армандо Сири - икономически съветник на вицепремиера и лидер на “Лига” Матео Салвини, започна разследване по обвинения, че е взимал подкупи в замяна на подкрепа за интересите на компании за възобновяема енергия. Сири, който е и висш служител в транспортното министерство, отхвърли обвиненията.

Скоро след като се появи информацията за съдебната проверка, министърът на транспорта Данило Тонинели, който е от “Пет звезди”, прекрати правителствените му задължения до второ нареждане. Едностранното решение разгневи “Лига” и доведе до взаимни обвинения.

Във фейсбук Ди Майо написа, че неговата партия е блокирала опити на Сири да въведе “спорни” мерки и обвини “Лига”, че иска да свали правителството.

Салвини не му остана длъжен и отвърна, че “мисли за правителствена криза могат да бъдат намерени единствено в главата на Ди Майо”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа