Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Разказват как кубинци правили салса партита в квартал „Асенов“ в Търново преди 30 г

Емоционално събитие за връзката на Велико Търново с кубинската култура ще овенчае Месеца на испаноезичните държави в старата столица. На 27 май  в изоставената сграда на бившия Културен дом на тъкачната фабрика „Мавриков“ в квартал „Асенов“ ще се проведе дискусия и фотографска изложба за миналото на квартала.

През 80-те години на XXв. много на брой кубинци живеят във Велико Търново. Младите мъже учат военно образование в Националния военен уневерситет „Васил Левски”. Младите жени работят в завод „Мавриков“.  Именно върху този аспект от съвместния живот на великотърновци и кубинци акцентира събитието „Кубинският квартал“.

„Бихме искали да потопим гостите максимално в латино културата, като в същото време потвърдим усещането, че тя не чужда на град Велико Търново, била е и продължава да бъде част от случващото се около нас“, казва Георги Бъчваров от PRагенция „Властелини“, един от организаторите на „Кубинският квартал“ и “MesHispanico”.

Оказва се, че събирането на тази част от историята на Велико Търново не е толкова лесна. „Хващайки  се за историята през гледната точка на днешното време, ще се постараем да предадем неподправено всеки един детайл на миналото, до който достигнахме в периода на нашето няколко месечно и скромно търсене“, допълва Галин Попов от VT Events и ТАМ – пространство за култура и социални инициативи. „Това, което запали нашия интерес, не беше свързано с изпълнението на работните планове на завод „Мавриков“, а фактът, че тези далечни съмишленици по партийна линия пристигат от Куба, работят, живеят и с културните си различия произвеждат една по-пъстра и танцувална великотърновска реалност в ранните 80-те години на миналият век“, казва още Попов.

В дискусията ще участват хората от квартала – съседи и приятели на кубинските работнички, бивши служители и директори на завод „Мавриков“, краеведи, артисти и др.

Специален гост на дискусията ще бъде Мигел Родригес – един от курсантите на НВУ през 80-те, който се връща в България и от 23 години ръководи най-голямата школа за салса в София.

„Кубинският квартал“ продължава и с програма за танцуващите салса. Пет урока за тях са подготвили професионални инструктори. Занятията ще се проведат във фоайето на Интерхотел „Велико Търново“ от 15:30 часа на 27 май. От 22 часа започва и салса парти, което ще продължи до зори.

Специален гост за уроците и партито е французинът Юсниел Брюнет, който има кубински корени и е сред най-уважаваните инструктори по кюбан салса в Европа. Той ще изнесе два урока пред участниците във събитието.

Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново за поредна година включва събития, посветени на испаноезичната култура и българо-испанските взаимоотношения през месец май във Велико Търново. Организатори на събитието са Институт Сервантес, съвместно със сдружение „VT EVENTS” / „ТАМ“ – пространство за култура и социални инициативи и PR агенция „Властелини“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.