На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Разкопки разкриха първата улица в Аполония Понтика Преди 2500 години е била разрушена, за да отстъпи място на голям храм и огромна бронзова статуя на Аполон

Археологически разкопки разкриха първата улица в Аполония Понтика или днешен Созопол. Тя се намира на все още недостъпния остров Кирик и преди 2500 години нарочно е била разрушена, за да отстъпи място на голям храм и огромна бронзова статуя на Аполон, разкрива поредицата „Пътуване в миналото“ по БНТ.

Дошли тук преди 2 600 години чак от Милет, западния бряг на Мала Азия. Основали колонията си в съгласие с местните траки и с благословията на делфийския Оракул. И не сгрешили – тук намерили живота и богатството, които търсели.

Остров Кирик все още е забранена зона. Но това е мястото, което пази стъпките на първите аполонци. Или най-ранната, първата история на Созопол се крие тук.

Островът е отворен за археологически проучвания едва от няколко години. И учените вече стигнала до най-ранните пластове. Сега смятат, че са попаднали на нещо като производствен център за строежа на големия храм на Аполон. Покрит е веднага, както всичко наоколо, за да бъде опазен от вятъра и морската влага на острова.

„Една вкопана структура, която е издълбана в глината и в скалата на това място. Интересното в случая уникалното е, че тази стена не е права, дъговидно извита в едната част, след това има още една дъга и така се получава формата на бръшляновия лист на цялата вкопана структура. Следите, които намираме в тази структура, са останки от пещи, а материалът, с който е бил запълнен показва, че тя е функционирала по време на изграждането на архаичния храм“, разказва за първите находки доц. Кръстина Панайотова – ръководител на археологическите разкопки:
Почти век, след като стъпили на тази земя, животът на заселниците просперирал. Затова решили да построят голям храм и да издигнат огромна статуя на своя закрилник – Аполон лечителя.

Доц. Кръстина Панайотова  и екипът й предполага, че статуята на Аполон се намира на най-високата част на острова. Там където сега се намира рибарското училище, но естествено няма никакви останки, поне засега от постамента от статуята.
Археолозите, стигнали до основите на храма и постамент за по-малка, вътрешна статуя на Аполон. Намерили и посветителски надписи върху дарове. Така че тук нямат съмнение, къде се е издигал огромния бронзов Аполон.

„Да се вижда от далече, да се вижда от целия град. Както се вижда и храма, както се вижда и големият удар пред храма, който се намира тук. Както и сега хубаво се вижда сградата на морското училище, която вече е доволно пострадала от времето, от нехайството от нежеланието да ѝ се помогне.“, обяснява доц. Кръстина Панайотова.
За да бъде построен храмът, се е наложило да разрушат част от първите жилища на аполонци. Но не всичко е отишло. Макар и много малка част, но е останала, запазила се е първата улица на Созопол, или Аполония. Преселниците от Милет всъщност са имали много добре развита инфраструктура – с къщи с канализация, много добре изградено селище. Единствената запазена на територията на България улица от архаичната епоха. От дясната страна на която са запазени жилищни сгради на първите заселници. В края на улицата се намира металургична работилница за производство на бронз.

Бронзът всъщност е една от най-важните причини пришълците от Милет да изберат мястото. Освен доброто пристанище и горите като източник на дефицитния за древна Елада дървен материал.

„Меден рид е много богат на полиметал, на руда. И всъщност добива на мед се превръща един от основните поминъци на местното население. Перо за износ основно и всъщност основна и база за построяването на такава огромна статуя.“, пояснява доц. Панайотова –
Аполонийския колос бил толкова известен за времето си, че пpeз 72-а от новата ера pимcĸият пълĸoвoдeц Mapĸ Лyĸyл го натоварил нa ĸopaб и гo oтнecъл в Pим. Там е поставен на Kaпитoлийcĸия xълм. Cлeд нaшecтвиятa нa гoтитe от V вeĸ следите му се губят. Но остров Кирик остава свещено място до 20-ти век, земята му пази следи от няколко християнски базилики и некропол от 4 век.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.