Разкрасяват три варненски района с пластики и паметници

Паметници и пластични композиции ще разкрасят варненските райони "Младост", "Владислав Варненчик" и "Аспарухово". Това предвижда програмата за естетизация на градската среда в кварталите, която е един от приоритетите на общината за 2020 г., стана ясно на заседание на комисията "Култура и духовно развитие" към местния парламент. "Произведенията не само ще променят облика на новите зони за отдих, спорт и развлечение, но и ще популяризират пластичното изкуство сред жителите на тези райони", каза пред съветниците Антония Йовчева, шеф на ресорната общинска дирекция.

За естетизацията на градската среда в тазгодишния бюджет на Варна са заделени близо 309 000 лв., като 269 000 лв. са за изпълнение на Програмата за паметниково, художествено-пластично и монументално изграждане. Сред шедьоврите, които ще радват варненци на открито, са каменна пластика "Диалог", скулптура от стъкло и метал "Стъкленото цвете", пластика "Ключарят на тайнствата" и др. Ще бъдат изработени и две паметни плочи – на актьора Кирил Господинов и на опълченеца Георги Сивков.

Проектобюджетът за култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело за тази година е в размер на 29 млн. лв., стана ясно на заседанието. Близо 3,5 млн. лв. от общата сума са заделени за организация и подпомагане на международни и местни културни прояви, като завишението спрямо 2019 г. е с около 100 000 лв. Издръжката на читалищата ще струва на местната хазна 1,4 млн. лв., а на библиотеките - 1,27 млн. лв.

За музеите и галериите с регионален характер са планирани 3 млн. лв. Зоокътът ще разполага с 1,8 млн. лв., голяма част от които са предвидени за основната му реконструкция. За отчуждаване на парцели с цел разширяване на гробищния парк в с. Тополи в бюджетът са заложени 700 000 лв., а други 10 000 лв. са отредени за погребения на бездомници и социално слаби жители на общината. Традиционно тя ще подпомогне със 166 000 лв. Театрално-музикалния продуцентски център и Кукления театър. Средствата са за закупуване на гориво за отопление.

Коментари

Задължително поле