На 22 март 2019 да почерпят

Арестуваха бившия президент на Бразилия Мишел Темер за корупция

САЩ с нови шест ядрени бомбардировача в Европа Дни след като Русия обяви разполагането на сили в Крим

75-годишна швейцарка уби с нож 7-годишен ученик на улицата посред бял ден

Броят на загиналите при потъването на ферибот в Ирак достигна близо 80 души

„Зелените“ пробутват старо проучване Поредната фалшива новина от „еколозите”

Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп обръща НАТО срещу Китай

Разкриват Център за настаняване на деца и младежи в Елена

За разкриване на тази нова социална услуга, заложена и в общинската стратегия за развитие на социалните услуги, дадоха съгласие общинските съветници на последната сесия. Услуга от този тип не функционира в общината, но има реална потребност от нея. По данни на отдел „Закрила на детето“ при Дирекция „Социално подпомагане“ през изминалата година са работили по 70 заведени сигнала за деца в риск в различна възраст.

Центърът за настаняване от семеен тип предоставя среда за пълноценно израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа, с изчерпани възможности за връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини или в приемно семейство. В центъра се създава среда, близка до семейната, децата получават необходимата им индивидуална грижа и подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот.

Общината в Елена очаква разрешението от Агенцията за социално подпомагане за разкриване от 1 юли на Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания като държавна делегирана дейност, с капацитет 10 места. За новата социална услуга има готова сграда. По програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. е изградено, обзаведено и оборудвано Защитено жилище, в което беше предвидено да бъдат изведени осем лица от Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Илаков рът, закрит през 2015 г. Поради ненавременно приключване на строително-монтажните работи разкриването на второ Защитено жилище в общината не беше осъществено.

Центърът за настаняване ще разполага с пет спални помещения, стая за персонал, дневна, перално помещение, санитарни възли, двор с беседка. Потребителите ще могат да ползват съпътстващи социални услуги, предоставени от Дневен център за деца и младежи с увреждания и Център за ранна превенция на уврежданията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.